Το θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα» παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή το έργο «Οι Αλλοπαρμένοι», των Thomas Middleton & William Rowley, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Ισπανία, 1600. Νέα πράξη πραγμάτων. Κοινωνικές αναταραχές, εξαθλίωση αγροτικών πληθυσμών, αστυφιλία. Εκατοντάδες άνθρωποι απελπισμένοι και πεινασμένοι συσσωρεύονται στα αστικά κέντρα, οι επιστήμες και η θεολογία εξελίσσονται απ’ τη μια αλματωδώς αλλά απ’ την άλλη συμπορεύονται άρρηκτα με τον αποκρυφισμό και τον παγανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, τραγικού και γκροτέσκο, η υποβλητική ατμόσφαιρα και οι καταιγιστικοί ρυθμοί υπογραμμίζουν τη σύγκρουση και τις διαφορές των δύο κόσμων, των γνωστικών και των τρελών, των αρχόντων και των παρακατιανών, των θυμάτων και των θυτών

Όλο και περισσότερα ερωτήματα απασχολούν τον άνθρωπο. Η σχέση του με τα γύρω του, η επίδραση του Θεού και του Σατανά στην συμπεριφορά του. Αυτές οι συνθήκες μοιραία αντανακλώνται και στο θέατρο. Όλο και περισσότεροι ήρωες θεατρικών έργων επαναστατούν, αρνούνται να αποδεχτούν τη θέση τους στην κοινωνία, ή την υποχρέωσή τους να παραμείνουν στην κοινωνική θέση που τους δόθηκε με τη γέννησή τους. Θυγατέρες αρνούνται να υποταχθούν στη θέληση του πατέρα τους, υπηρέτες αρνούνται να υποταχθούν στη θέληση του αφέντη τους, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται να υποταχθούν στα δεδομένα της Εκκλησίας.

Ο πολυγραφότατος, αντιμοναρχικός Μίντλετον θεωρείται ένας συγγραφέας ισάξιος του Σαίξπηρ, με τη διαφορά ότι είναι απίστευτα σύγχρονος, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι γράφει για τον δικό του κόσμο, για το σήμερα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλοκή του έργου «Οι Αλλοπαρμένοι» εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλα επίπεδα: το πρώτο στην αυλή των αριστοκρατών όπου η βία και ο ερωτισμός οδηγούν μια γυναίκα στην καταστροφή και την αυτοκαταστροφή, και το δεύτερο σε ένα άσυλο φρενοβλαβών, στο οποίο δέχονται να εγκλειστούν δηλώνοντας «τρελοί» διάφοροι νέοι της ίδιας πόλης, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την εύνοια της πανέμορφης συζύγου του ηλικιωμένου διευθυντή.

Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, τραγικού και γκροτέσκο, η υποβλητική ατμόσφαιρα και οι καταιγιστικοί ρυθμοί υπογραμμίζουν τη σύγκρουση και τις διαφορές των δύο κόσμων, των γνωστικών και των τρελών, των αρχόντων και των παρακατιανών, των θυμάτων και των θυτών. Ο Μίντλετον, μαζί με τον συνεργάτη του, Ρόουλεϋ, μέσα απ’ την κινηματογραφική σχεδόν ταχύτητα της υπόθεσης των «Αλλοπαρμένων», σαρκάζουν την απολυταρχία, τον πουριτανισμό, τη θρησκοληψία και τις μεταφυσικές φοβίες.

Δείτε το trailer της παράστασης:


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Κατασκευή μασκών: Ελένη Σουμή

 Παίζουν αλφαβητικά:
Ελένη Δαφνή, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κώστας Κλάδης, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Σπύρος Περδίου, Κώστας Τζαφέρης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κατερίνα Τσεβά, Γιώργος Χαλεπλής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Σάββατο, στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
– Κανονικό: 15 ευρώ
– Φοιτητικό, ανέργων: 10 ευρώ

 Θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα»
Πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού, Νέου Φαλήρου, Πειραιάς
Τηλ. 210 4816200
www.katoapotigefyra.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης