Οι… αντισυστημικοί Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45
 Οι… αντισυστημικοί Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας (των ταπεινών) των γενναίων, η οποία ξεκίνησε το 2015 με το βιβλίο «Ιστορία γράφουν και οι δεύτεροι - 90 χρόνια Εθνικός Πειραιώς» του 2015, παρουσιάζει ο Γιώργος Αρκουλής με το βιβλίο του «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ». Στις σελίδες του θα ζωντανέψει παρασκήνιο 50 χρόνων, άγνωστο στις νεότερες γενιές υποστηρικτών και φίλων του Πανιωνίου. Οι αναγνώστες θα αντιληφθούν ότι το παρασκήνιο είναι ίσως η αληθινή και για αυτό η συναρπαστική πλευρά της Ιστορίας.

Από τον Νίκο Αλέφαντο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο μέχρι τον Πάνο Μάρκοβιτς και τον Αλέξανδρο Ωνάση παρελαύνουν στις 180 σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή, που είναι γεμάτο παρασκήνια. Ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια και είναι ο ιστορικότερος ελληνικός αθλητικός Σύλλογος, εκτός συστήματος, με διαδρομή συναρπαστική, με πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία μέσα και έξω από το γήπεδο.  Με φιλάθλους φανατικούς που στάθηκαν και στέκονται δίπλα του. Είναι η αθέατη όψη της «στρογγυλής θεάς», όπως γυρίζει πριν καταλήξει. Είναι η Νέα Σμύρνη δηλαδή είναι ο Πανιώνιος.

Το βιβλίο του Γιώργου Αρκουλή «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ» δηµιουργήθηκε µε διπλό στόχο: να τιµήσει την επέτειο των 130 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικότερου ελληνικού αθλητικού συλλόγου και να φωτίσει κάποια στοιχεία που παραµένουν δεκαετίες στη σκιά της δηµοσιότητας. Στην ουσία, στις σελίδες του θα ζωντανέψει παρασκήνιο 50 χρόνων, άγνωστο στις νεότερες γενιές υποστηρικτών και φίλων του Πανιωνίου. Όσο για το κίνητρο; Μα, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες ότι το παρασκήνιο είναι ίσως η αληθινή και για αυτό η συναρπαστική πλευρά της Ιστορίας.

Όλα αυτά μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιώργου Αρκουλή (στα γήπεδα από το 1958 και στη δημοσιογραφία από το 1968) με τίτλο «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ» και 50 χρόνια παρασκήνιο.

Στις σελίδες του βιβλίου αναβιώνουν ιστορίες για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στον Πανιώνιο αλλά και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Η παρουσίαση ποδοσφαιριστών, παραγόντων, προπονητών, δημοσιογράφων, φέρνει στο φως πολλά μυστικά και περίεργα, αφού αποκαλύπτει στιγμές καθοριστικές για την ομάδα αλλά και το πρωτάθλημα.

Ο συγγραφέας αθλητικός συντάκτης για πολλά χρόνια στο «Βήμα» στα «Νέα» και στην «Ομάδα» του άλλοτε ΔΟΛ μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου όσα έζησε στη διαδρομή του Πανιωνίου, μαζί με άγνωστες λεπτομέρειες από αυτό το ταξίδι που για πρώτη φόρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ρεπόρτερ, σχολιαστής αναλυτής με καθαρό χειρόγραφο ο Γ. Αρκουλής δημιούργησε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Στις σελίδες του βιβλίου αναβιώνουν ιστορίες για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στον Πανιώνιο αλλά και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Η παρουσίαση ποδοσφαιριστών, παραγόντων, προπονητών, δημοσιογράφων, φέρνει στο φως πολλά μυστικά και περίεργα, αφού αποκαλύπτει στιγμές καθοριστικές για την ομάδα αλλά και το πρωτάθλημα.

Ο Νίκος Αλέφαντος πριν αναλάβει τον Πανιώνιο - επί προεδρίας Μιχάλη Σταματελάτου – και βρίσκοντας ομάδα με μερικούς παθιασμένους μαχητές-πρώτον και καλύτερο τον Μήτσο Μαυρίκη - κατάλαβε ότι θα προχωρούσε πολύ δυνατά-και πράγματι- για δεκατρείς αγωνιστικές η ομάδα του Πανιωνίου ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα και είχε εντυπωσιάσει το πανελλήνιο. Όπως σημειώνει ο Αρκουλής, μαζί με αυθεντικές περιγραφές και στιγμιότυπα, «..ο Νίκος Αλέφαντος κατά τη μεγαλειώδη θητεία του στον Πανιώνιο τα μέσα της δεκαετίας του ’80, έδωσε την ευκαιρία στους οπαδούς «να τα ζήσουν όλα», ικανοποίηση, υπερηφάνεια, σπουδαία απόδοση, αλλά και πίκρα ή και απογοήτευση για τα όσα αναγκάστηκε η ομάδα να υποστεί από τις αδικίες –για την ακρίβεια αλητείες της διαιτησίας-. ‘Ηταν η ομάδα που προσπάθησε να σηκώσει κεφάλι στο κατεστημένο, αλλά που οι λεγόμενο «μεγάλοι» του συστήματος της το έκοψαν.Τον Απρίλη του 1998 ξαναζωντανεύουν για τον Πανιώνιο «Μέρες του ‘79». Παίρνει το Κύπελλο. Και ο Γιώργος Αρκουλής από τις σελίδες της Ομάδας του Γιάννη Βανδώρου, περιγράφει τον θρίαμβο με ρεπορτάζ και κριτική.

Η συνέχεια στο βιβλίο, περιγράφει τη «μεγάλη νύχτα» της ποδοσφαιρικής Νέας Σμύρνης. Η πλατεία γέμισε ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του Κυπέλλου Ελλάδος στο Καραϊσκάκη, που έδωσε στον Πανιώνιο το πρώτο τρόπαιο στη μακρά ιστορία του.

Άγνωστα περιστατικά με επώνυμους πρωταγωνιστές βρίσκει σε άλλα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης, όπως και πικάντικες ιστορίες και στιγμιότυπα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική η περιγραφή, στο βιβλίο και για το σύντομο αλλά ανεξίτηλο πέρασμα από το πάνθεον των φίλων του συλλόγου του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση. Ο θάνατος του σε ηλικία 25 ετών, τον Ιανουάριο του 1973, δεν ήταν μόνο απώλεια για τον πατέρα του Αριστοτέλη, την οικογένεια του, τους φίλους του και όσους τον γνώρισαν αλλά και για τον Πανιώνιο, λέει ο συγγραφέας, αφού «…η συμμετοχή του ίσως θα οδηγούσε την ποδοσφαιρική ομάδα και τα άλλα τμήματα του συλλόγου στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του μεγαλείου».

Ο Γιώργος Αρκουλής την επόμενη χρονιά θα ολοκληρώσει την τριλογία του με αντίστοιχο τόμο παρασκήνιο για τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020, 16:37