Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η πρεσβεία της Αυστρίας παρουσιάζουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00 την ειδική προβολή της ταινίας «Η Ελλάδα ανθίζει» (Griechenland blüht, 2012) του Αυστριακού σκηνοθέτη Φάμπιαν Έντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άνοιξη που μας πέρασε, ο σκηνοθέτης και η ομάδα του ταξίδεψαν από την Κρήτη στη Δυτική Ελλάδα με ένα ιστιοπλοϊκό και κατέγραψαν εικόνες από τα μέρη που είδαν αλλά και εμπειρίες και βιώματα των ανθρώπων που συνάντησαν.

Το ταξίδι τούς έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την εικόνα μιας χώρας που πλήττεται από τα επεισόδια, τις απεργίες και τα σκάνδαλα και να εστιάσουν στην πραγματικότητα των απλών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και συνεχίζουν. Τι σημαίνει για αυτούς η κρίση; Τι αντίκτυπο έχει στη ζωή τους;

Μακριά από τον φόβο που μπορεί να δημιουργούν οι συνεχείς αναφορές στην οικονομία και το χρέος, ο Έντερ και οι συνεργάτες του στρέφουν την προσοχή τους σε μια Ελλάδα που ανθίζει, παρά τις αντιξοότητες, στους Έλληνες που παραμένουν πιστοί σε αξίες και ιδανικά, που επιμένουν και αισιοδοξούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών, τα γυρίσματα του οποίου διήρκεσαν από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου 2012. Η παραγωγή ολοκληρώθηκε στο τέλος Μαΐου 2012. Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στην αυστριακή τηλεόραση αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την προβολή που θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.

Ο Φάμπιαν Έντερ (Fabian Eder) γεννήθηκε το 1963 στη Βιέννη, όπου και σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Ξεκίνησε ως οπερατέρ. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Die Scrift des Freundes» (2005). Σκηνοθέτησε επίσης τη σειρά «Tatort», ενώ ήταν καμεραμάν στην ταινία «Polt muss weinen» (2000). Έχει τιμηθεί με το αυστριακό τηλεοπτικό βραβείο Romy. Είναι και συγγραφέας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης