«Η φωνή της Λουντμίλα» στο Θέατρο ΑΡΓΩ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 13:33
«Η φωνή της Λουντμίλα» στο Θέατρο ΑΡΓΩ
Το έργο - ντοκουμέντο «Η φωνή της Λουντμίλα» από το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο ΑΡΓΩ (Ελευσίνιων 15, Μεταξουργείο) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:00, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ, ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης - κατά πολύ χειρότερες από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 6 Αυγούστου 1945 - κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα, 24 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας, που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Ο άνδρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας να περιορίσει τη διαρροή στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 20 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, - βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή - στον τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια. «Το Τσερνομπίλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα… Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα...» γράφει ο Σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

Συντελεστές:

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου, η οποία έχει κάνει και τη μετάφραση του έργου. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Greenpeace και του WWF. Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας, σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 14:21