Νικόλας Αρώνης

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, όλο και μικραίνουν οι λίστες με τις υποψηφιότητες που θα μπουν στο “κυνήγι” του χρυσού θείου Όσκαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννέα ταινίες είναι αυτές που προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο της ψηφοφορίας διεκδικώντας το Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αρχικές υποψήφιες ταινίες ήταν 76.

Οι ταινίες που προκρίθηκαν είναι οι εξής:
• Βέλγιο, “The Broken Circle Breakdown”, σκηνοθεσία Felix van Groeningen.

• Βοσνία – Ερζεγοβίνη,”An Episode in the Life of an Iron Picker”, σκηνοθεσία Ντάνι Τάνοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Καμπότζη, “The Missing Picture”, σκηνοθεσία Rithy Panh.

• Δανία, “The Hunt”, σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ.

• Γερμανία “Two Lives”, σκηνοθεσία Georg Maas.

• Χονγκ Κονγκ, “The Grandmaster”, σκηνοθεσία Wong Kar – wai.

• Ουγγαρία, “The Notebook”, σκηνοθεσία Janos Szasz.

• Ιταλία, “La Grande Belleza”, σκηνοθεσία Paolo Sorrentino.

• Παλαιστίνη, “Omar”, σκηνοθεσία Hany Abu – Assad.

Οι αξιοσημείωτες απουσίες από αυτό το shortlisting, περιλαμβάνουν το “Παρελθόν” του Asghar Farhadi, με πρωταγωνίστρια την Berenice Bejo και το “Wadjda” από τη Σαουδική Αραβία. Ενώ η ταινία “Η Ζωή της Αντέλ” του Abdellatif Kechiche, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, δεν είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την επιλογή του τρέχοντος έτους .

Οι υποψηφιότητες για την κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας καθορίζονται μέσω μιας διαδικασίας δύο σταδίων. Στην πρώτη φάση, αρκετές εκατοντάδες μέλη της Ακαδημίας με βάση το L.A. παρακολουθούν τις ταινίες που βρίσκονται στην αρχική επιλογή. Εν συνεχεία επιλέγουν τις έξι επικρατέστερες, στις οποίες προστίθενται ακόμη τρεις, που αποτελούν τις ψηφισμένες επιλογές της Εκτελεστικής Επιτροπής Βραβείου Ξενόγλωσσης Ταινίας της Ακαδημίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την προτελευταία λίστα.

Στο τελικό στάδιο, οι ταινίες της λίστας θα περιοριστούν σε πέντε, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών επιτροπών της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες .

Οι υποψηφιότητες για την 86η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 στο Samuel Goldwyn Theater της Ακαδημίας.

Η τελετή απονομή των βραβείων, θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014,στο DolbyTheatre στο Χόλυγουντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης