Η αναδρομή στη συμμετοχή των γυναικών στην Αντίσταση συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, παρουσιάζοντας την ιστορία της Μαρίας Δημάδη και της Ηλέκτρας Αποστόλου. Αν και οι δύο γυναίκες προέρχονταν από εύπορες οικογένειες και δε βίωσαν τις δυσκολίες της Κατοχής, θυσίασαν τη ζωή τους και αποτέλεσαν σύμβολο του αγώνα απέναντι στους κατακτητές (Δευτέρα 31/12, 21.00).

Η δράση της Δημάδη ξεκίνησε όταν προσελήφθη στο γερμανικό Φρουραρχείο στο Αγρίνιο ως διερμηνέας, όπου κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του φρούραρχου και να γίνει κατάσκοπος των ανταρτών. Μαρτυρίες και ντοκουμέντα «ρίχνουν φως» στον τρόπο με τον οποίο η Δημάδη μετέφερε μηνύματα στο βουνό, αλλά και στον σκληρό θάνατό της. Παράλληλα αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ζωής της Ηλέκτρας Αποστόλου, όπως η γέννηση της κόρης της μέσα στη φυλακή. Η ίδια έφυγε από τη ζωή, αφού πρώτα βασανίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκπομπή μιλούν: Γεωργιάννα Μωραΐτου – εγγονή Μαρίας Δημάδη, Σίσσυ Παναγοπούλου- ανιψιά Μ. Δημάδη, Χαράλαμπος Δημάδης – συγγενής, Περικλής Καπετανόπουλος- ιστορικός, δημοσιογράφος, Γιώργος Σαγώνας συγγραφέας- κάτοικος Πετροχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Κατσαμπας- δημοτικός υπάλληλος Αγρινίου, Χαράλαμπος Δημάδης- συγγενής Μαρίας Δημάδη, Κωνσταντίνος Κακαβιάς, Σπύρος Καρακώστας- φίλος οικογενείας Δημάδη, Νικόλαος Δούναβης- φίλος οικογενείας Δημάδη, Ειρήνη Θανασούλα- αυτόπτης μάρτυρας εκτέλεσης Δημάδη, Μενέλαος Χαραλαμπίδης- Δρ. Ιστορίας, Σπύρος Κουζινόπουλος- συγγραφάες, δημοσιογράφος

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης