H ιστορία του Σέλευκου Α΄του Νικάτορα – γιου του στρατηγού του Φιλίππου Β΄Αντιόχου και της Λαοδίκης – που γεννήθηκε περί το 358 π.Χ., στην Ευρωπό της Μακεδονίας, κοντά στον Αξιό ποταμό, που μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στη βασιλική αυλή και προοριζόταν για τη βασιλική σωματοφυλακή, συνόδευσε τον Μέγα Αλέξανδρο ως τα Σούσα, πάτησε στα χνάρια του κι΄ έγινε κυρίαρχος σε μια απέραντη επικράτεια, από την Βαβυλωνία ως την Ινδία, που μυθοποιήθηκε όσο ελάχιστοι άλλοι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παίρνοντας κάποιες φορές θεϊκά χαρακτηριστικά (απεικονίζεται σε νομίσματα ως Απολλώνια αμφίσημη μορφή που ενσαρκώνει τόσο τον Αλέξανδρο όσο και τον Διόνυσο), που πολέμησε ηρωικά, επικράτησε και ονειρεύτηκε να γίνει Αλέξανδρος μετά τον Αλέξανδρο, που … συνωμότησε εναντίον των διαδόχων για την εξουσία αλλά, τελικά, δολοφονήθηκε από τον βασιλέα της Μακεδονίας Πτολεμαίο Κεραυνό το 281 π.Χ., έγινε μικρού μήκους animated ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ προβαλλόταν τα δύο τελευταία χρόνια στο Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού και διαχέεται τώρα, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με ελληνική και αγγλική αφήγηση, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=HzXpcoyniLA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικρού μήκους (12 λεπτά) animated ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη», υλοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, περίπου 800 μ. νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Παιονίας, της Π.Ε. Κιλκίς.

Τη σκηνοθεσία, (καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας – ντοκιμαντέρ διάρκειας 11.51 λεπτών), είχε ο Γιώτης Βράντζας, το σενάριο και τη διεύθυνση παραγωγής η Κατερίνα Μπόλματη, και τη μουσική έγραψε ο Κώστας Σιούτας. Την αφήγηση ανέλαβε ο Θανάσης Βικόπουλος, ενώ την επιστημονική εποπτεία και το γενικό συντονισμό ,είχε η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και ο Δρ. Σταμάτης Χατζητουλούσης, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Επιστημονικός σύμβουλος – ειδικός συνεργάτης σεναρίου, υπήρξε ο καθηγητής Παναγιώτης Π. Ιωσήφ, Πανεπιστήμιο Radboud, Nijmegen, Ολλανδίας – αναπληρωτής διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης