«Η Κληρονομιά»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 03:35
«Η Κληρονομιά»
... του Μαριβώ

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο
Ώρα έναρξης: 21.15

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το έργο «Η Κληρονομιά», του Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. 

Η κωμωδία του Μαριβώ, που ο Νέος Λόγος είχε παρουσιάσει με επιτυχία το 2008, εγκαινιάζοντας τη θεατρική του στέγη, το Studio Μαυρομιχάλη, προσεγγίζεται ξανά από τον σκηνοθέτη, με νέα ματιά, νέους συντελεστές και διανομή.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ιππότης θέλει την Ορτάνς. Η Ορτάνς, μάλλον θέλει τον Ιππότη. Ο Μαρκήσιος θέλει την Κόμησα. Η Κόμησα, μάλλον θέλει τον Μαρκήσιο. Ο Λεπίν θέλει την Λιζέτ. Η Λιζέτ, μάλλον θέλει τον Λεπίν. Στο κέντρο αυτών των «θέλω», μια κληρονομιά 600.000 φράγκων και ένας όρος που ανατρέπει όλες τις σχέσεις και επιβάλλει στους ήρωες την αμφισβήτηση των αισθημάτων τους και την επαναδιαπραγμάτευση της ίδιας τους της ζωής, με χρηματοοικονομικούς όρους.

Με αυτό το υλικό, ο Μαριβώ στήνει το δικό του γνώριμο παιχνίδι της ίντριγκας, των μεταμορφώσεων, των ελιγμών και του έρωτα που είτε ομολογείται, είτε αποκρύπτεται, είτε αγνοείται η ύπαρξή του ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Ένα παιχνίδι, επικίνδυνα μολυσμένο από τη δύναμη του χρήματος, που αφήνει, παρά το αίσιο τέλος, μια στυφή γεύση στα χείλη, τόσο των ηρώων, όσο και των θεατών.

Ο Μαριβώ, με όχημα τη κωμωδία και το γέλιο που μας προκαλούν οι περιπέτειες των ηρώων του, παρουσιάζει τον άνθρωπο με όλες του τις αντιφάσεις, με όλα του τα προτερήματα και ελαττώματα, χωρίς ωραιοποιήσεις και εξιδανικεύσεις. Το σύμπαν του Μαριβώ είναι ένα σύμπαν σκληρό και βίαιο, καλυμμένο περίτεχνα, κάτω από το μανδύα της κωμωδίας και του παιχνιδιού.

Η παράσταση επιχειρεί να στήσει μια γέφυρα επικοινωνίας του σήμερα με τον κόσμο του Μαριβώ, ώστε να τον καταστήσει άμεσο, αναγνωρίσιμο και επίκαιρο. Μια γέφυρα επικοινωνίας, όπου σύγχρονα στοιχεία θα συνδιαλλαγούν με παλαιότερες θεατρικές φόρμες, ο εξεζητημένος λόγος του συγγραφέα θα «κοντραριστεί» με την αμεσότητα του σήμερα, και όπου, κοστούμια, φώτα, ήχοι και μουσικές θα προσπαθήσουν να στήσουν ένα μονοπάτι που θα μας πάει στον 18ο αιώνα και θα μας φέρει ξανά πίσω στον 21ο, ελπίζουμε λίγο πιο επιεικείς για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, που όλοι κουβαλάμε.

Συντελέστες
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης

Παίζουν:

  • Διονύσης Κλάδης
  • Στέλλα Κρούσκα
  • Φώτης Μακρής
  • Θεοδώρα Ντούσκα
  • Γιώργος Ρουσσάκης
  • Κλεοπάτρα Τολόγκου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή, στις 21.15
Σάββατο, στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων:
Παρασκευή:
  • Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Σάββατο
  • Γενική είσοδος: 15 ευρώ
  • Φοιτητικό, νεανικό, συνταξιοδοτικό: 10 ευρώ
  • Άνεργοι: Δωρεάν (Με επίδειξη της κάρτας ανεργίας) 
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος

Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
studiomavromihali@gmail.com
www.studiomavromihali.gr
Υπεύθυνος: Φώτης Μακρής, τηλ. 6972 556344

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 03:35