Μεγαλώνοντας σε ένα κόσμο ενηλίκων, τα νέα μέλη της κοινωνίας φτάνουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους στη μεγάλη απόφαση να σκοτώσουν το παιδί μέσα τους και να αφομοιωθούν με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην πραγματικότητα ο φαινομενικός αυτός μονόδρομος δεν υπάρχει. Με αυτή την παράσταση αναδεικνύεται η επιλογή. Πάντα υπάρχει μία δεύτερη- και ίσως πιο επώδυνη- λύση στην οποιαδήποτε κατάσταση αλλά με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από την πρώτη. Η αλλοτρίωση του παιδιού για να συμμορφωθεί ως υπεύθυνο ανθρώπινο ον της εποχής μας όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι και καταστροφική. Η εσωτερική πάλη του ανθρώπου που οδηγεί στην ενηλικίωση είναι το μέλημά μας.

«Οι κοντοί μπροστά» είναι ένα έργο- αφορμή για ένα εσωτερικό ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια έτσι ώστε να μπούμε στη θέση των παιδιών, να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους και να αποδεχτούμε την αλήθεια που κρύβουμε όλοι μέσα μας` υπερνικώνοτας τον Φόβο και τη Ντροπή, συμφιλιώνοντας την Τιμωρία με την Ευαισθησία, για χάρη της γνώσης και της ολοκλήρωσης μιας ανθρώπινης προσωπικότητας, που πλάθεται σιγά- σιγά στο σχολείο, στο σπίτι, στο μυαλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο πραγματεύεται τη σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και των δασκάλων με τους μαθητές τους, μπλέκοντας το παραμύθι με την πραγματικότητα, τη μουσική με την πρόζα και το χιούμορ με τα προβλήματα των ανθρωπίνων σχέσεων. Είναι μία πρωτότυπη σουρρεαλιστική κοινωνική κωμωδία που γράφτηκε για παιδιά και νέους, αφορά εκπαιδευτικούς και γονείς και προορίζεται για κάθε άνθρωπο. Μια παράσταση με κεντρικό γνώμονα την αγάπη, που δίνει προτεραιότητα στους αδύναμους, τους μικρούς και όσους το έχουν ανάγκη, επικεντρώνοντας στο μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας μας για τις επιλογές που κάνει στη ζωή του.

Στην παράσταση συμμετέχουν επτά ταλαντούχοι ηθοποιοί και ακούγεται η φωνή της υπέροχης Ελένης Γερασιμίδου σε ένα ρόλο έκπληξη. Η χρήση περιστροφικής σκηνής και video-wall, τα 12 κοστούμια και τα 7 τραγούδια- χορογραφίες υπόσχονται ένα αξέχαστο θέαμα.

Συντελεστές:
Κείμενο- Μουσική- Στίχοι: Πάνος Τσαπάρας | Σκηνοθεσία: Νικόλας Μαρμαράς
Σκηνικά-Κουστούμια: Μικέλα Τσόντζου | Χορογραφίες: Άννα Μαρία Μπονάτσου
Video: Θοδωρής Κωνσταντόπουλος | Παραγωγή: Στέλλα Μπονάτσου
Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, τηλ.: 210 82 52 242

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είσοδος 5 ευρώ για μαθητές
Δωρεάν είσοδος στους συνοδούς εκπαιδευτικούς και σε μαθητές άνεργων γονέων
Κλείστε θέση! Για όσα σχολεία ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση, τηλέφωνα επικοινωνίας 6989822204/ 6932279608

Περίληψη

Οι πολυάσχολοι εργαζόμενοι Μπαμπάς και Μαμά παραμελούν το Παιδί λόγω φόρτου εργασίας, με αποτέλεσμα να φθείρεται η σωστή ανατροφή του. Η Γιαγιά αδυνατώντας να αφυπνίσει τους γονείς του, προσπαθεί να αναλάβει τα καθήκοντά τους στη διαπαιδαγώγηση ανεπιτυχώς. Η ιστορία μας όμως αποκτά μια αναπάντεχη τροπή όταν το Παιδί δέχεται ασυνήθιστες επισκέψεις να του κρατήσουν συντροφιά ενώ περιμένει να θυμηθούν να το πάρουν από το σχολείο από το οποίο σχόλασε μερικές ώρες πριν… Αρχικά ο Φόβος έρχεται ως συναίσθημα και έπειτα προσωποποιείται για να βάλει το παιδί σε δοκιμασίες. Αφού το Παιδί αποδείξει το καλό ποιόν του χαρακτήρα του, δέχεται ένα δώρο από τον Φόβο, την ικανότητα να είναι άφοβος! Το μόνο που έχει να κάνει για να δεχτεί το δώρο είναι να τραγουδήσει, κάτι που τον εμποδίζει να κάνει η προσωποποιημένη Ντροπή. Ντροπή και Φόβος καυγαδίζουν πάνω από το παιδί μία σαν ανδρόγυνο και μία σαν το διαβολάκι και το αγγελάκι της συνείδησης με αποτέλεσμα να εμφανιστεί η αρχάρια καλή νεράιδα Ευαισθησία και να σταματήσει τον χρόνο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η Ντροπή αποχωρεί, όμως τη διαδέχεται η Τιμωρία, η οποία ήρθε για να δώσει ένα ‘καλό’ μάθημα στους ‘κακούς’ γονείς. Στην προσπάθειά της να ξεκινήσει ξανά τον χρόνο, η Ευαισθησία κάνει γκάφα και τον γυρίζει πίσω, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι γονείς στην παιδική τους ηλικία και πλέον η Τιμωρία να τους κάνει να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα για όσα υποφέρει το παιδί τους.

Αποστολή #1: ο Μπαμπάς-Παιδί και η Μαμά-Παιδί πρέπει να πάρουν το μάθημά τους: να μη σκοτώσουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους

Αποστολή #2: το χρονοσυνεχές πρέπει να επιστρέψει στην κανονική του ροή

Αποστολή #3: το Παιδί πρέπει να τραγουδήσει για να υπερνικήσει τον Φόβο και την Ντροπή

Το παιχνίδι άρχισε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης