«Η κραυγή της σιωπής», ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τη ζωή του Σπύρου Κοντούλη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 16:44
«Η κραυγή της σιωπής», ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τη ζωή του Σπύρου Κοντούλη

«Η κραυγή της σιωπής» του Σπύρου Τζόκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη, μεγάλου ποδοσφαιριστή της εποχής του Μεσοπολέμου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος.

Μέσα από τη σύντομη διαδρομή της ζωής του αποτυπώνεται καρέ-καρέ η συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Εξιστορούνται τα πάθη, τα όνειρα και οι ταλαιπωρίες της γερακίνας, της μητέρας του Σπύρου και της οικογένειάς της στη Μικρασία και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο. Ο πόλεμος του 1897, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί. Και ύστερα οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Θα ακολουθήσει η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό. Πρόσφυγες στην Κοκκινιά, προσπαθούν να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Και στα αποκαΐδια του προηγούμενου πολέμου φουντώνει ο νέος. Κατοχή και Εθνική Αντίσταση, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις...

Στην εξιστόρηση της ζωής του Σπύρου Κοντούλη γίνεται αναφορά στα μεγάλα πολιτικά, πολιτιστικά και, κυρίως, αθλητικά γεγονότα της περιόδου και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, ενώ αναδεικνύεται η συμμετοχή και ο ηρωικός αγώνας των ελλήνων αθλητών στο αλβανικό μέτωπο και στην εθνική αντίσταση.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:30, στο «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας» (Δεκελείας 152 και Αττάλειας).

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης οι Χρήστος Ζούπας και Στέλιος Βασιλειάδης, από τη θρυλική ομάδα του 1968, και Στέλιος Σεραφείδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 16:44