Η «5η ΕΠΟΧΗ», παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010, την «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ» του Κάρλο Γκολντόνι, μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες του αναγεννησιακού θεάτρου.

Πρόκειται για μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή που φτάνει συχνά στα όρια της υπερβολής. Μια κωμωδία με διαρκείς ανατροπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η «5η ΕΠΟΧΗ», με αφορμή την παράσταση, εκδίδει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τα «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» του Κάρλο Γκολντόνι [σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή], ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κείμενα του 18ου αιώνα.

Η «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ» παρουσιάζεται σε μετάφραση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογική επεξεργασία-χορογραφία Έλενας Γεροδήμου και φωτισμούς Θέμη Μουμουλίδη- Νίκου Σωτηρόπουλου.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ, ΑΝΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρλο Γκολντόνι – η σημαντικότερη προσωπικότητα του ιταλικού θεάτρου και μια από τις σημαντικότερες του ευρωπαϊκού-, γράφει την «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ» το 1750, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί στην θεατρική πραγματικότητα της εποχής του [την ίδια χρονιά γραφεί άλλα 15 έργα].

Από την αρχή της παρουσίας του στο θέατρο, ο Γκολντόνι ονειρεύεται να καταστήσει – μέσω του έργου του – το ιταλικό θέατρο ισάξιο του ευρωπαϊκού, επιχειρώντας να αναμορφώσει την παραδοσιακή ιταλική κωμωδία [commedia dell’arte]. Και το καταφέρνει.

Η υπόθεση της κωμωδίας…

Η Μιραντολίνα μοναδική κληρονόμος μιας λοκάντας [πανδοχείου], καταφέρνει να διευθύνει την επιχείρησή της, με μοναδική επιτυχία. Στους χώρους της λοκάντας διαδραματίζεται η δράση της κωμωδίας. Εδώ συχνάζουν διάφοροι τύποι.

 Ένας Κόμης [έμπορος που έχει αγοράσει τον τίτλο του Κόμη] και ένας ξεπεσμένος-χρεοκοπημένος Μαρκήσιος διεκδικούν τον έρωτα της. Στη λοκάντα διαμένει για λίγο και ο ιππότης Ριππαφράτα, ένας πλούσιος αγριάνθρωπος που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών.

 Στην λοκάντα καταφτάνουν δυο θεατρίνες που υποδύονται [με την ελπίδα πως θα βρουν κάποιο θύμα, γένους αρσενικού] μια κόμησα και μια μαρκησία. Εξ αρχής ο ιππότης διαπράττει το θανάσιμο λάθος να φέρεται με αγένεια, συχνά προσβλητικά και περιφρονητικά στην Μιραντολίνα, η οποία με την σειρά της αποφασίζει να εκδικηθεί. Στοιχηματίζει να του αποδείξει πως κάθε γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την ερωτική προσοχή όποιου αρσενικού επιθυμεί. Αρκεί να το θέλει…

Η «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ», είναι ένα έργο που απευθύνεται σ’ ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας, ένα έργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια μοναδική κωμωδία… επίκαιρη σε κάθε εποχή αφού πρόκειται για ένα ερωτικό στοίχημα… και μια πλοκή που φτάνει στα όρια του παροξυσμού…

Στην εκδοχή της παράστασης μας, η κωμωδία εξελίσσεται σε τρεις διαφορετικές εποχές. Στην εποχή της ιταλικής αναγέννησης, στην δεκαετία του 1940, και σε μια αυθαίρετη και ίσως υπερβατική εποχή, την εποχή της πολυχρωμίας, του παιγνιδιού του τσίρκου και της ακροβασίας από όπου κατάγεται – σε μεγάλο βαθμό – το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 21 Ιουνίου 2010, στην Αθήνα και στην συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε 40 επιλεγμένες πόλεις και θέατρα της ελληνικής περιφέρειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης