Η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην Αρχαία Αθήνα πριν από 2400 χρόνια (430 π.X.), αφού επισκέφθηκε τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά στην Αλβανία και μάλιστα για πρώτη φορά στο ταξίδι της παίρνει μαζί της έργα τέχνης που ανήκουν στην Πινακοθήκη της.

Η Μύρτις, που πέθανε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου από την επιδημία τυφοειδούς πυρετού και την οποία γνωρίσαμε από την ανάπλαση του προσώπου της από την ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, φιλοξενείται στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων όπου εκτίθενται και έργα τέχνης από την πινακοθήκη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημασία της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ύστερα από παρέλευση 24 αιώνων, έχουμε μπροστά μας ένα πρόσωπο ακριβώς όπως ήταν την εποχή εκείνη. Γι’ αυτό και την έκθεση την ονομάσαμε «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Επιπλέον, ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από τυφοειδή πυρετό. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε τη Μύρτιδα φίλη των σκοπών της χιλιετίας (Millennium Goals Friend)», δηλώνει στο Πρακτορείο ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Τα έργα τέχνης που συνοδεύουν τη Μύρτιδα στο ταξίδι της είναι μέρος της συλλογής που δημιουργήθηκε από δωρεές καλλιτεχνών.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Όλγα – Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Φανή Αϊνανζή, Βασίλης Αποστόλου, Στέλλα Βαμβακάρη, Θεανώ Γκίκα, Μαρίνα Καλοπαστά, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Μιχάλης Μαδένης, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Βασιλική Σαρρή, Μάρη Σερφώτη, Ευανθία Σούτογλου, Γιάννης Σταύρου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Lisette Tardy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο καλλιτέχνης που δημιουργεί για να καταστήσει αιώνιο το παρόν, είναι ο μόνος νικητής στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, και το έργο του είναι ο δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, η γέφυρα ανάμεσα στην ατομική και καθολική εμπειρία, καθώς και η γέφυρα, στην συγκεκριμένη έκθεση, των δύο λαών μας», δηλώνει στο Πρακτορείο ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, τονίζοντας ότι οι εκθέσεις οι εκθέσεις είναι προσαρμοσμένες για τα άτομα με προβλήματα οράσεως.

Η Μύρτις απευθύνεται στις νέες και νέους της Αλβανίας, τους οποίους η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προσκαλεί να επισκεφθούν μια συνομήλική τους νέα, που είχε την ατυχία να πεθάνει νωρίς αλλά και την «τύχη» να ταξιδεύει μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια στον κόσμο.

«Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα να προσκαλέσει τη Μύρτιδα, σε συνεργασία με την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία, το Γραφείο της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και το Δήμαρχο Τιράνων και να διοργανώσει μαζί με το Κέντρο Διαλόγου (COD) την έκθεσή «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο των Τιράνων, περιποιεί τιμή στην επιστημονική μας ομάδα», δηλώνει ο καθηγητής Μ. Παπαγρηγοράκης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και 6 Οκτωβρίου 2018, στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο των Τιράνων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης