Με την έκθεση του Κινέζου ζωγράφου Τσι Μπαϊσί (Qi Baishi) με τίτλο «Η μυστηριώδης Ανατολή» στην Αθήνα, εγκαινιάζεται η συνεργασία το ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου (Α.Κ.Τ.Π) και τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου, θα εκτεθούν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, 126 πολύτιμοι αντιπροσωπευτικοί πίνακες του Τσι Μπαϊσί, αποκαλύπτοντας το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, χαρακτηριστική παραμένει η επισήμανση της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα, η οποία μαζί με τον Zhang Daqian τους χαρακτηρίζει, ως τους τελευταίους μεγάλους παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους. Όπως αναφέρεται, ο Τσι Μπαϊσί (1863-1957) γεννήθηκε στην Xiangtan, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Υπήρξε αυτοδίδακτος ζωγράφος και με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου της εποχής της δυναστείας των Qin μυήθηκε στα μυστικά της μεγάλης τέχνης.

Στα 40 του ταξίδεψε σε πάρα πολλά μέρη της Κίνας, εμπνεύστηκε από τα τοπία της και χαρακτηρίστηκε ως μεγάλος εκφραστής της ζωγραφικής Dono Gongbi. Πρόκειται για μια ζωγραφική έκφραση που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική λεπτή της πινελιά και την απόδοση λεπτομερειών με ακρίβεια. Η ζωγραφική γι’ αυτόν υπήρξε η αστείρευτη πηγή της δημιουργικής του δράσης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, διετέλεσε με επιτυχία διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Ζωγραφικής του Πεκίνου. Φιλοτέχνησε έναν μεγάλο αριθμό έργων, στα οποία αναδεικνύεται η αγάπη και το πάθος του για την απλή ζωή, συνεχίζοντας την παράδοση των «Ατομικιστών» (Individualists) του 17ου και 18ου αιώνα, όπως ο Shitao και ο Zhu Da. Διάσημος κατά τη διάρκεια της ζωής του, τιμήθηκε στα 92 του χρόνια με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Αγαπημένες θεματικές του επιλογές αποτελούν τα ονειρικά τοπία, ψάρια, καβούρια και λουλούδια, που με ιδιαίτερη ζωγραφική τελειοθηρία προσέγγισε σε όλη του τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα του Τσι Μπαϊσί βρίσκονται στο Μητροπολητικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας και σε δεκάδες άλλα μουσεία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης