«Cine Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα μετονομαστεί ο θερινός κινηματογράφος της Περιφέρειας Αττικής, που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσους, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού.

Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, στις 20.00, στον χώρο του κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995).

Η απόδοση του νέου ονόματος θα σημάνει και την έναρξη του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση», που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 3-8 Ιουλίου, στον θερινό κινηματογράφο «Cine Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση», θα προβληθούν έξι ταινίες μυθοπλασίας, ξένων και Ελλήνων δημιουργών, ξεκινώντας από το 1940 και φθάνοντας στο 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους και δύο κλασικές ταινίες, που έχουν να προβληθούν χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες, «Τα σταφύλια της οργής» (1940) του Τζον Φορντ και «Σκιές και σιωπή» (1962) του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, συσχετίζοντας το θέμα της οικονομικής κρίσης με τον ρατσισμό.

Το θέμα των φυλετικών διακρίσεων θέτουν και η απαγορευμένη έως το 1965 στις ΗΠΑ ταινία «Το αλάτι της γης»( 1954) του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν, αλλά και η ταινία-σταθμός για τη δεκαετία του 90, «Το Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς (1995), που επίσης θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις προβολές των ταινιών «Οι επίλεκτοι» (2007) του Χοσέ Παντίλα, για το δίκτυο της διαφθοράς των αστυνομικών αρχών και της βίας στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο και τέλος του « Wasted Youth» (2011) των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, ακολουθώντας την καθημερινότητα ενός δεκαεξάχρονου σκεϊτά στην Αθήνα της κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης