Εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Η Πρόκληση της Μετανάστευσης» διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάσης το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου (09.30 – 17.30), με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι σύγχρονες κοινωνίες, βιώνοντας ραγδαίες εξελίξεις όπως οικονομική κρίση, αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα, έξαρση της ανεργίας, φτώχεια, επιδημίες, καλούνται να αναπτύξουν μια νέα στάση απέναντι στις ευθύνες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια μεταβατική και ταραχώδη ιστορική συγκυρία, προκύπτει η ανάγκη επανεξέτασης του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και ανθρώπων της τέχνης, ώστε να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος και ουσιαστικός προβληματισμός για τη μετανάστευση ως πρόκληση στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως με έντονη παρουσία και στη χώρα μας.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο εντάσσεται στην ευρύτερη προβληματική της πλατωνικής φιλοσοφίας για την ευθύνη της Πολιτείας και εστιάζει στις ευθύνες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Η συζήτηση θα αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες: πολιτικές επιστήμες, εκπαίδευση, αστικό τοπίο και τέχνη.

Οι καθηγητές – εισηγητές από τον τομέα των Πολιτικών Επιστημών είναι οι Riva Kastoryano (CNRS, Paris) και Γιώργος Πρεβελάκης (Sorbonne, Paris Ι) και από την Εκπαίδευση οι Leonie Herwartz – Emden (University of Augsburg) και Θάλεια Δραγώνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης