H προστασία της Ελληνικής Αρχαιολογικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι το θέμα μιας επίκαιρης και ενδιαφέρουσας διάλεξης που θα δώσει η Δρ Αντρια Αργυρίδη, την Πέμπτη 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι δύο χώρες με πλούσια ιστορία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστική κληρονομιά. Με έναν πλούτο πολιτιστικών περιοχών, επηρεασμένων από πολλούς λαούς (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων) που πέρασαν από αυτά τα καταπληκτικά εδάφη από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε δύο ελληνιστικούς χώρους στο Ιράκ (Σελεύκεια και Ώπις) και το Αφγανιστάν (Αϊ Χανούμ και Κανταχάρ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ερευνήτρια και ως αξιωματικός του στρατού, η Αντρια βρίσκεται σε μοναδική θέση για να συζητήσει τη σημασία της προστασίας της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και στη διάλεξή της θα δώσει έμφαση στα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογική κοινότητα και οι συμμαχικές δυνάμεις στην προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Η Δρ Αντρια Αργυρίδη ολοκληρώνει τη διδακτορική διατριβή της για την προστασία χώρων αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων και ιδιαίτερα στο Ιράκ. Η Αντρια έχει κάνει και άλλες μεταπτυχιακές σπουδές, συμπεριλαμβανομένων δύο Masters, ένα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ένα στην Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Αντρια είναι επίσης Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας και έχει υπηρετήσει στο Ιράκ (2008) και το Αφγανιστάν (2013). Η υπηρεσία της στις ένοπλες δυνάμεις έχει αναγνωριστεί με πολλά μετάλλια. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η αρχαιολογία μάχης/πεδίου μάχης, η ιστορική αρχαιολογία στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή, η προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές, η πολιτική και εθνικιστική αρχαιολογία υπό δικτατορικά καθεστώτα και η θαλάσσια αρχαιολογία στη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης