Πλοία χαραγμένα πάνω στους βράχους, αίγαγροι, σκύλοι και πουλιά φτιαγμένα από το πρώτους καλλιτέχνες του Αιγαίου. Στον Στρόφιλα της Άνδρου, ένα μοναδικό μνημείο του νεολιθικού πολιτισμού για ολόκληρο το Αιγαίο, μας διακτινίζει αιώνες πριν, στην 4η χιλιετία π.Χ. «Ό,τι γνωρίζαμε για τις Κυκλάδες έχει πάει χίλια χρόνια πίσω μετά την αποκάλυψη του νεολιθικού οικισμού στον Στρόφιλα», σημείωσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κυρία Μαρίζα Μαρθάρη. Αφορμή η συζήτηση της μελέτης για τον εξωραϊσμό, την περίφραξη και την ανάδειξη του οικισμού που σήμερα δεν είναι επισκέψιμος.

Ένας χώρος με μοναδικές βραχογραφίες που, όμως, συνορεύει με μία χωματερή (το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη λειτουργία της για ένα χρόνο, η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ, αλλά η χωματερή εξακολουθεί να υφίσταται) και δύο λατομεία («δεν έχουν άδεια λειτουργίας αλλά παρατηρούνται κάποιες δραστηριότητες»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τειχισμένο οικισμό θα δημιουργηθεί περίφραξη και ορισμένες κτιριακές υποδομές περιορισμένου όγκου προκειμένου να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος. Πρόσφατα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο προστέθηκαν 3.800 τ.μ. που παραχωρήθηκαν από γειτονική Μονή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης