Τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ιστορικοί, αστρονόμοι και άλλοι προσπάθησαν να αποδώσουν την εικόνα της σελήνης διερευνά η έκθεση «Η Σελήνη: από τους εσώτερους κόσμους στο απώτερο διάστημα». Η έκθεση φιλοξενείται έως τις 20 Ιανουαρίου του 2019, στο Louisiana Museum of Modern Art στο Χούμλεμπεκ της Δανίας.

Για να αναδείξει το εύρος των εκθεμάτων, η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρί Λάουρμπεργκ διάλεξε πέντε και τα παρουσιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Γαλιλαίος (σσ Γκαλιλέο Γκαλιλέι) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας και το βιβλίο του, τού 1610, “Sidereus Nuncius” είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε για τη σελήνη, βασισμένο σε παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο. Το πρωτότυπο χειρόγραφο – δάνειο από την Εθνική Βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία – είναι γραμμένο με το χέρι και εικονογραφημένο με ακουαρέλες» εξηγεί.

Για τη σταθερή εικόνα από το «Ταξίδι στη Σελήνη» του Ζορζ Μελιές (1902), που είναι ίσως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, η Μαρί Λάουρμπεργκ θυμίζει ότι «η καθοριστική σκηνή είναι εκείνη στην οποία ένα διαστημόπλοιο καρφώνεται στο μάτι της Σελήνης» (όλα, ζωγραφισμένα στο χέρι).

Την πιο σκοτεινή πλευρά του ουρανού παρουσιάζει η φωτογραφία «Εκτός Λειτουργίας Στρατιωτικός Δορυφόρος Πλοήγησης (COSMOS 985) Πλησίον του Δίσκου της Σελήνης». Στη φωτογραφία που τράβηξε το 2012, «ο Τρέβορ Πάγκλεν αποκαλύπτει μυστικούς στρατιωτικούς δορυφόρους ανάμεσα στα λαμπερά άστρα, δείχνοντας το πώς ο πόλεμος ήταν ανέκαθεν μέρος της ώθησης να ταξιδέψουμε στο διάστημα» αφηγείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εγκατάσταση “Ωροσκόπιο Οκτωβρίου 2015” της Καμίγι Ενρό έχει να κάνει με τις ψυχολογικές συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας και με το ότι η γιόγκα και τα ναρκωτικά έρχονται να ησυχάσουν το μυαλό του ανθρώπου. Η εγκατάσταση αντλεί από την πανάρχαια αντίληψη ότι η σελήνη μπορεί να τρελάνει – όπως αυτό καθρεφτίζεται στη λέξη “lunatic” (σεληνιασμένος), λέξη που προέρχεται από τη γαλλική λέξη “lune”» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Τέλος, η Μαρί Λάουρμπεργκ ζητεί την προσοχή μας για το «Qmar – Luna’s Wanderer» που παρουσίασε το 2014 η Αμερικανο-ισραηλινή αρχιτέκτων και καθηγήτρια ντιζάιν στο MIT, Νέρι Όξμαν. Η πειραματική διαστημική στολή που σχεδίασε «προτείνει τη δυνατότητα να εμβαπτίσεις τις στολές των αστροναυτών με ζωντανά βακτήρια που παράγουν οξυγόνο, ώστε να λειτουργήσουν αυτές οι στολές στη Σελήνη» εξηγεί η Λάουρμπεργκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης