του Φ. Γκ. Λόρκα και του Ρ. Μ. Ναδάλ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους
Όθωνα Μεταξά – Ορέστη Σοφοκλέους

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγοντας το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιάσει στις 7 Φεβρουαρίου 2011 στις 9 μ.μ. την παράσταση “Η Τελευταία Μέρα” που βασίζεται σε κείμενα του του Φ. Γκ. Λόρκα και του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ και αναφέρεται στις τελευταίες ώρες του ποιητή στη Μαδρίτη, λίγες μέρες πριν την τραγική του δολοφονία .

Εκτός από την σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική επιμελείται ο Θοδωρής Οικονόμου και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.
Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραστάσεις θα δοθούν: την Δευτέρα 7, Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 9 μ.μ. και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στις 9 μ.μ. στο θέατρο του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο Γιάννης Ιορδανίδης θα διευθύνει επίσης ένα Master Class με θέμα: “Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο” (Τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολη .Θα προσέγγισει τους ρόλους του “Ματωμένου Γάμου” μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου, αναζητόντας αναλογίες με το σήμερα.

Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (από τις 12 π.μ. εώς τις 5 μ.μ.). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ας σημειωθεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος όπως:

• Έκθεση με θέμα “Φ. Γκ. Λόρκα: 63 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1948-2011)” και θα περιλαμβάνει αυθεντικές εκδόσεις του θεατρικού και ποιητικού έργου του Λόρκα, μελέτες για τη ζωή του και το έργο του καθώς και αφιερώματα περιοδικών, που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Ιορδανίδη. Είναι η πρώτη έκθεση που παρουσιάζει την πλήρη βιβλιογραφία του Λόρκα στην Ελλάδα.
• Κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ταινίες από την μεταφορά των θεατρικών έργων του Φ.
Γκ. Λόρκα στον κινηματογράφο, βιντεοσκοπημένες παραστάσεις και χοροδράματα,καθώς επίσης ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Λόρκα.

Ο Γιάννης Ιορδανίδης για το αφιέρωμα αυτό στο Λόρκα σημειώνει:

Με τον Λόρκα είχα πάντα μια πολύ τρυφερή σχέση και ένας απ’ τους λόγους ήταν και ο παράλογος βίαιος θάνατος του ποιητή στα χρόνια του εμφυλίου της Ισπανίας.

Τα ποιήματά του και κάποια απ’ τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα, που υπήρχανε στην βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, ήταν πάντα καλή συντροφιά κι ένα από τα παράθυρα που μ’ άφηνε να ταξιδεύω, στα νεανικά μου χρόνια .Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε και η συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των θεατρικών έργων και ποιημάτων του Λόρκα στην Ελλάδα.

Αργότερα… πολύ αργότερα ανέβασα έργο του στη σκηνή. Ήταν ο “Ματωμένος Γάμος” – με Μάνα την Βαλάκου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – που τον πλησίασα μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική άποψη, προβάλλοντας ένα Λόρκα σκληρό και βίαιο, όπως είναι και η εποχή μας.

Το αφιέρωμα αυτό, στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” για τα 75 χρόνια από την εκτέλεση του ποιητή – που σίγουρα δεν έχει ανάγκη επετείους για να υπάρχει – ας γίνει μια μικρή κατάθεση αγάπης και θαυμασμού σε έναν φίλο… Γιατί από ποιόν άλλο να τρέξει και να ζητήσει κανείς βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, παρά από έναν Ποιητή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης