Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου επιστρέφει.

Ένα χρόνο μετά τις sold out παραστάσεις τους στο θέατρο Badminton, οι 100 μουσικοί της μεγαλύτερης τσιγγάνικης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου ξαναχτυπούν! Aπό τις 13 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Badminton και από τις 20 έως τις 22 του ίδιου μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κατάμαυρα μάτια και πολύχρωμα ρούχα, οι δύο σολίστες-φυσικοί ηγέτες του συνόλου, ο Sαndor RIGΟ «BUFFΟ» και ο Joszef LENDRAI CSΟSCI και ο «Παγκανίνι των κυμβάλων» Oszkαr ΟKRΟS θα βρεθούν και πάλι στο τιμόνι της μεγάλης «οικογένειας» που ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της κλασικής, αλλά και της τσιγγάνικης παραδοσιακής μουσικής, χωρίς να διαβάζει παρτιτούρες. Με διαίσθηση και ένστικτο αλάνθαστο, τα μέλη της ορχήστρας μεταφέρουν στο κοινό την ενέργεια και την κουλτούρα ενός λαού που γνωρίζει τη μουσική καλύτερα από τις λέξεις.

54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλο, 10 κοντραμπάσο, 10 κλαρινέτα και 6 κύμβαλα, 100 απίθανοι δεξιοτέχνες.

Αυθόρμητη σαν τσιγγάνικη γιορτή και ταυτόχρονα με την ακρίβεια ενός κλασικού σχήματος, η Budapest Gypsy Symphony Orchestra παίζει όπως αναπνέει! Οι μουσικοί της δεν διαβάζουν παρτιτούρες, παίζουν από μνήμης, με μπρίο και σε απόλυτο συγχρονισμό. Με διαίσθηση και ένστικτο αλάνθαστο, μεταφέρουν στο κοινό την ενέργεια και την κουλτούρα ενός λαού που γνωρίζει τη μουσική καλύτερα από τις λέξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Budapest Gypsy Symphony Orchestra κρύβει μια ασυνήθιστη ιστορία. Το ημερολόγιο έγραφε 1985 όταν ο Sandor Jaroka, ο πιο διάσημος σολίστας τσιγγάνικης μουσικής της Ουγγαρίας, άφηνε την τελευταία του πνοή. Όλοι οι Ούγγροι τσιγγάνοι μουσικοί ήταν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν. Μετά την τελετή, ακολουθώντας την τσιγγάνικη παράδοση, έπιασαν τα βιολιά τους και άρχισαν να παίζουν. Και τότε γεννήθηκε η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου!

Μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 και τον τραγικό θάνατό του, ο Laszlo Berki, αρχιμουσικός του National Hungarian State Ensemble, διηύθυνε την Ορχήστρα. Έχοντας διασκευάσει τις περισσότερες συνθέσεις της ορχήστρας, η εξαιρετική καλλιτεχνική προσωπικότητά του την σφράγισε ανεξίτηλα. Χάρη σ’ αυτόν, οι καλύτεροι Ούγγροι μουσικοί έγιναν μέλη της ορχήστρας. Ονόματα όπως οι Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki – όλοι μέλη της ορχήστρας –αποτελούν την αφρόκρεμα της δυναστείας της Τσιγγάνικης Μουσικής στην Ουγγαρία. Η ορχήστρα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε πολλές ονομαστές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ελλάδα.

Πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Sandor Buffo Rigo, ενώ ο ηγέτης των βιολιών είναι ο Jσzsef Lendvai Csσcsi. Ένα από τα πιο εξαίρετα μέλη της ορχήστρας είναι ο βιρτουόζος κυμβάλων Oszkar Okros. Θεωρείται ο καλύτερος παίχτης κυμβάλου στον κόσμο.

Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι 100 δεξιοτέχνες της Βουδαπέστης, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, κλέβουν τις εντυπώσεις με το Alouette, τον Χορό των Σπαθιών του Χατσατουριάν, τον Πέμπτο Ουγγαρέζικο Χορό του Μπραμς και άλλες τσιγγάνικες μελωδίες.

Στο δεύτερο μέρος το σχήμα επιστρέφει με σμόκιν και ξεδιπλώνει το κλασικό ρεπερτόριο. Τα Βαλς των Στράους, η Ούγγρικη Ραψωδία του Λιστ και τα έργα των Μπιζέ, Μπερλιόζ, Λιστ, Όφενμπαχ και Μπραμς συνθέτουν μια ρομαντική και αξέχαστη βραδιά.

«Με τα εκατό βιολιά, η τσιγγάνικη μουσική υπέταξε τις ψυχές μας.»

Le Messager Suisse, 2005

«Συναυλία εκατό βιολιών, χιλιάδων μεγατόνων. Οι βιρτουόζοι του δοξαριού, του κλαρινέτου και του κυμβάλου, έβαλαν φωτιά.»

Midi Libre, 2006

«Ένα τσιγγάνικο ρεπερτόριο, ρομαντικό και συναισθηματικό, για στιγμές ενθουσιασμού και νοσταλγίας.»

Luxemburger Wort Faber, 2006

Σολίστες

Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Sandor Buffo Rigo και την ηγεσία του

Jozsef CSOCSI LENDVAI στα βιολιά, οι κύριοι σολίστες είναι:

Πρώτα Βιολιά: Laszlo BERKI Jr, Bela BERKI, Florian LAKATOS,

Ferenk LENDVAΟ Jr, Tibor LUKACS,

Ferenk SARKoZI, Andrαs SUKI

Βιολιά Άλτο: Zoltαn HORVΑTH, Gyula OLAH

Δεύτερα Βιολιά: Nαndor FARKAS, Tibor KOLOMPAR

Κλαρινέτα: Dezso BALOGH, Andrαs PUPORKA

Διπλά Μπάσα: Gyula MAKA, Kαroly HORVΑTH

Τσέλο: Barnabαs VAJDA

Κύμβαλα: Oszkαr OKROS

Τιμές εισιτηρίων: από 20€ έως 80€

Ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή, Δευτέρα και Τετάρτη στις 21:00
Σάββατο και Κυριακή στις 17:00 και 21:00

Παραγωγή: ADaM Productions

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης