Η Θεσσαλονίκη, άλλοτε λαμπρή πόλη σύμβολο της αίγλης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, φιλοξενεί το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών, γεγονός που αναδεικνύει τις βαθιές βυζαντινές ρίζες της που απλώνονται στο χρόνο μέχρι σήμερα ως συνέχεια μιας παράδοσης, η οποία την ανάγει σε πραγματικό “εργαστήριο” για την έρευνα του βυζαντινού πολιτισμού.

Το 2019 το αντικείμενο της επιστημονικές έρευνας στρέφεται γύρω από τα δίκτυα στο Βυζάντιο. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην πραγματικότητα δεν ήταν μια κλειστή κοινωνία. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπήρχαν πολυάριθμα δίκτυα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Οι εμπορικοί δρόμοι, ρωμαϊκή κληρονομιά, διατρέχουν απ’ άκρη σ’ άκρη όλη την Αυτοκρατορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φιλοδοξία του φετινού Θερινού Πανεπιστημίου έγκειται ακριβώς στο να παρουσιάσει και να αναδείξει την ιστορική σημασία όλων αυτών των δικτύων με τη συνδρομή των πιο εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτόν, ώστε να επιτρέψει στους συμμετέχοντες φοιτητές να δουν το Βυζάντιο μέσα από τον πλούτο της πολυπλοκότητάς του.

Πρωταρχικός στόχος του 9ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών είναι όλο αυτό το υλικό να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο σκέψης για την ίδρυση ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων, που έχει ήδη ξεκινήσει ο οργανισμός “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 9ο Θερινό Πανεπιστήμιο

Σχετικά με το 9ο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών, που διοργανώνεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μίλησε στο ThessToday.gr ο συντονιστής των μαθημάτων και διευθυντής Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή σε κοινωνιολογικές επιστήμες στο Παρίσι – Βυζαντινολόγος, Paolo Odorico, λέγοντας: “Εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνω στην Ελλάδα την επιστημονική συνάντηση γα τις βυζαντινές σπουδές. Η διοργάνωση γίνεται για να δώσουμε στις φοιτήτριες και στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία ολική μόρφωση γύρω από τα βυζαντινά θέματα. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις για το Βυζάντιο μέσα σε δύο εβδομάδες (70 ώρες μαθημάτων). Προσφέρουμε γνώσεις σε όλους τους κλάδους της βυζαντινολογίας”.

Οι νέες και οι νέοι που έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα είναι σε επίπεδο μεταπτυχιακό, υποψήφιοι διδάκτορες ή ακόμη υποψήφιοι διδάκτορες που μόλις έχουν τελειώσει τη διατριβή της. Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά και στα γαλλικά, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Odorico “υπάρχουν γαλλικές ρίζες”.

Το… δικτυωμένο Βυζάντιο

Το φετινό θέμα είναι “Τα δίκτυα στο Βυζάντιο“, καθώς το Βυζάντιο είναι μία κοινωνία που λειτουργεί με τα δίκτυα, δηλαδή οι άνθρωποι είναι δικτυωμένοι. “Δε μιλάμε μόνο για τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά έχουμε τα εμπορικά, έχουμε δρόμους της διπλωματίας και οτιδήποτε δείχνει ότι ο κόσμος στο Βυζάντιο ήταν δικτυωμένος στην αυτοκρατορία και εκτός αυτής”, ανέφερε ο κ. Odorico.

Για το τι αποκομίζει ο κάθε φοιτητής παρακολουθώντας το θερινό σχολείο δήλωσε: “Θα έχουν στο τέλος μία ιδιαίτερη γνωριμία και να βλέπουν πλευρές του πολιτισμού του Βυζαντίου και θα καταλάβουν καλύτερα πως λειτουργεί ο βυζαντινός πολιτισμός”.

Οι φοιτητές, μάλιστα, ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν το Θερινό Πανεπιστήμιο από όλο τον πλανήτη, όπως από την Κορέα, τον Καναδά, τη Ρωσία και από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

“Σήμερα το Βυζάντιο δεν ενδιαφέρει μόνο τους Έλληνες, τους Σέρβους ή τους Βούλγαρους. Τώρα στην Ευρώπη καταλαβαίνουμε ότι μία κοινωνία όπως η Ευρωπαϊκή που είναι πολυεθνικιστική και πολυπολιτιστική βρίσκει ένα παράδειγμα στο Βυζάντιο που ήταν πολυεθνικιστικό και πολυπολιτιστικό. Τώρα βλέπουμε ότι το Βυζάντιο ενδιαφέρει σαν μοντέλο. Το γεγονός ότι έρχονται από την Κίνα και την Ταϊβάν να σπουδάσουν μαζί μου και έρχονται μετά στο θερινό σχολείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”, εξήγησε ο κ. Odorico.

“Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο βυζαντινών πόλεων και η βάση είναι η κουλτούρα. Είχαμε κάνει ένα διαγωνισμό με κοσμήματα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο και έτσι φτιάχνεται ένα brand name που είναι η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και συνδέει διάφορα κράτη και πολιτισμούς που έχουν ως βάση το Βυζάντιο”, είπε ο κ. Odorico.

Ο Μπουτάρης και ο Ζέρβας

Ο κ. Odorico αναφέρθηκε στη βοήθεια και στην υποστήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με τη διοργάνωση του θερινού σχολείου λέγοντας ότι “ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που με έχουν υποστηρίξει ξεχωρίζω τον Γιάννη Μπουτάρη που βοήθησε μέχρι εκεί που μπορούσε γιατί μετά του έκοψαν τα φτερά για διοικητικούς λόγους, που δεν επέτρεπε να το υποστηρίξουν οικονομικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτήν την προσωπικότητα γιατί είχε μία ιδιαίτερη εξυπνάδα για να το το προχωρήσει και κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν. Το δεύτερο άτομο είναι ο Σπύρος Πέγκας που μας υποστήριξε πάρα πολύ”.

Τέλος, πρόσθεσε ότι θα έχει επικοινωνία με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για τις επόμενες διοργανώσεις του θερινού σχολείου στη Θεσσαλονίκη. “Αυτό που εύχομαι είναι ο νέος δήμαρχος να ενδιαφέρεται, τον οποίο γνωρίζω από τότε που ήταν στην ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη. Ελπίζω να το αναλάβει”.

Πηγή: thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης