«Mια μέρα…»: Η καινούργια εγκατάσταση την οποία παρουσίασε στο φεστιβάλ EXIT, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, η Γιόκο Όνο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή στις 28 Ιουνίου του 1919 της Συνθήκης των Βερσαλιών με την οποία επισήμως τέλειωσε ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος.
    
Για την εγκατάσταση, η Όνο αξιοποίησε πλευρές της σερβικής κουλτούρας, ιδιαίτερα τη βάρκα τσάικα με την οποία οι Σέρβοι συνοριοφύλακες περιπολούσαν τα νοτιο-ευρωπαϊκά σύνορα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


    
Η εγκατάσταση «μια μέρα…» είναι μια παραδοσιακή σερβική τσάικα την οποία η Όνο απέκτησε και άλλαξε: την έβαψε άσπρη και τη φώτισε από το εσωτερικό της για να λάμπει όταν πέφτει το σκοτάδι.
    
Το «γλυπτό» φιλοτεχνήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του τέλους του Μεγάλου Πολέμου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι, ως επί το πλείστον νέοι άντρες, χάθηκαν. Φέρνει στον νου τους πολέμους που έγιναν στον Δούναβη και τον ποταμό Σάβα. Πέραν όλων αυτών, ανοίγει συζήτηση για τους ανθρώπους που προσπαθούν με βάρκα να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που τα τελευταία χρόνια δραπετεύουν από τα δεινά, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ  
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης