Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Από τη θεατρική ομάδα Scarface Ensemble (Στρασβούργο, Γαλλία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δευτέρα 25, Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, στις 21:00

Ο Σοφοκλής μιλάει γαλλικά… Η ομάδα Scarface Ensemble έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ». Για τρείς παραστάσεις, 25, 27 και 28 Νοεμβρίου, που θα παρουσιαστούν στη γαλλική γλώσσα.

Πρόκειται για το τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή που βλέπει τον Οιδίποδα να μεταμορφώνεται σε μύθο και τον εξόριστο βασιλιά της Θήβας να επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία, «κεντρική αξία πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας» (E. M.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας
Πρέπει κανείς να ανατρέξει πολύ πίσω στον χρόνο για να θυμηθεί πως η φιλοξενία αποτελεί μια από τις κεντρικές αξίες πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας.

Τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή, το κείμενο αυτό αφηγείται την εξαφάνιση του ήρωα Οιδίποδα και την ανέγερση του ομώνυμου μύθου, μπροστά στις πύλες των Αθηνών.

Όταν αφήνει τη Θήβα για να ζητήσει άσυλο στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, ο Οιδίπους υπερασπίζεται την αθωότητά του. Πώς να είναι ένοχος για γεγονότα που αναγγέλθηκαν πριν από τη γέννησή του, και που αγνοούσε παντελώς;

Θα συνεχίσει να ενσαρκώνει το πρόσωπο του ενοχλητικού ήρωα που φοβούνται οι τύραννοι και θα αρνηθεί να επιστρέψει στις πύλες των Θηβών, χαρίζοντας το θάνατό του — ανακτημένη ελευθερία; — στην αθηναϊκή δημοκρατία, μέσα σ’ έναν ενδιάμεσο χώρο, σ’ ένα είδος μη-τόπου, σ’ ένα σκοτεινό ξέφωτο.

Κάτι το ουσιαστικό αρθρώνεται σε αυτό το έργο που μιλάει για το αδύνατον της επιστροφής μετά από την εξορία.

Ο μύθος θα παραμείνει στο σύνορο για να επιτρέψει στους ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ο θεατρικός χώρος δεν είναι ο πολιτικός χώρος, ο τελευταίος όμως δεν μπορεί να θεμελιωθεί εάν δεν συνυπάρχει μ’ έναν άλλον τόπο, εκείνον του καθαρού φαντασιακού, εκείνον μιας συνοριακής ζώνης˙ αυτό φαίνεται να μας λέει ο Σοφοκλής περί τα 400 προ Χριστού.

Élisabeth Marie

Συντελεστές
Μετάφραση: Bruno Bayen
Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie
Μουσική: Cyril Alata
Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Claire Schirck
Με τους:
Kim Biscaïno
Marc-Henri Boisse
Nathalie Bourg
Jacques Bruckmann
Aurélie Miermont
Jack Reinhardt

Παραγωγή
Σε φιλική συνεργασία με το φεστιβάλ Strasbourg Méditerranée.
Με τη στήριξη των πόλεων του Strasbourg και της Mulhouse, του Jeune Théâtre National, της Région Alsace, του Adami και τηςSpedidam για τη μετακίνηση στην Αθήνα.
Μια παραγωγή της Compagnie Scarface Ensemble.

25, 27 & 28 Νοε. 2013, στις 21:00.
Γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 6 ευρώ.
[Παράσταση στη γαλλική γλώσσα.]

Πολυχώρος
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α
11361 Κυψέλη, Αθήνα
Τ : 213 00 40 496
κ : 69.45.34.84.45
e : info@polychorosket.gr
FB : www.facebook.com/kentron.el

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης