Επιτέλους το όραμα γίνεται πραγματικότητα και η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου, είναι γεγονός. Με ημερομηνία την 23η Νοεμβρίου του 2009, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» πρωτοβούλευσαν και υιοθετώντας διεθνή πρότυπα προχώρησαν στην ίδρυση της Ακαδημίας Κινηματογράφου συσπειρώνοντας γύρω τους, εκπροσώπους απ’ όλους τους κλάδους.

Το αίτημα της αλλαγής του τρόπου βράβευσης των ελληνικών ταινιών κάθε χρονιάς, είναι παλιό και ένα από τα βασικά σημεία που οδήγησε τη φετινή παραγωγή στην αποχή από τα Κρατικά Βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού και ταυτόχρονα από το επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανταπόκριση μεγάλης μερίδας σκηνοθετών, παραγωγών, ηθοποιών, τεχνικών, κριτικών,κ.α. υπήρξε ακαριαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, άνθρωποι από όλο το φάσμα του κινηματογραφικού γίγνεσθαι έθεσαν επί τάπητος και επεξεργάστηκαν τις βασικές αρχές που θα διέπουν την νεοσύστατη Ακαδημία. Πρωταρχικός στόχος, η ποιοτική αξιολόγηση της κινηματογραφικής παραγωγής, καθώς και η εξασφάλιση της ελευθερίας της εκφράσεως, και της πολυφωνίας. Από τα βασικά μέλη της Ακαδημίας, και οι διεθνούς φήμης, Κώστας Γαβράς, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Ντίνος Κατσουρίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης