Με επιτυχία άρχισε η θερινή εικαστική περίοδος στη Σύχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη» στο γραφικό και κοσμοπολίτικο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Ο ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός Τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος παρουσίασε ένα εντυπωσιακό φάσμα από γυναικείες οντότητες που αναδύονται ποιητικά από ένα ονειρικό περιβάλλον, ιδιαίτερης ομορφιάς και αρμονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης που ο καλλιτέχνης έχει αφιερώσει στη μνήμη της μητέρας του Ροδόπης Χ. Ευαγγελάτου, 20 χρόνια απουσίας, έδωσαν το παρών καλλιτέχνες, επιστήμονες, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης που ήρθαν από την Αθήνα και πολλοί φιλότεχνοι συμπολίτες του.

Κορύφωση της βραδιάς ήταν η απαγγελία από τον ίδιο του ποιήματος «Σπονδή στη Μάνα», από τη συλλογή «Η ροπή της μνήμης», εκδόσεις Απόπειρα, με μουσική υπόκρουση της Μαρλέν Γασπαράτου και βιντεοπροβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«…Με μακρόχρονη άσκηση στην παρατήρηση και στον σχεδιασμό προσώπων οδηγείται στη δημιουργία προσωπογραφιών με λιτά μέσα γραφής. Τα καθαρά γραμμικά περιγράμματα που αρθρώνει διατυπώνουν με πληρότητα τα χαρακτηριστικά της μορφής. Ο ζωγράφος επιχειρεί να προσεγγίσει μέσα από μια εξατομικευμένη διαδικασία το πρόσωπο ως εικαστικό αντικείμενο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επισημαίνονται και προσδιορίζονται με στόχο τη νατουραλιστική απόδοση της φυσιογνωμίας κάθε προσώπου. Κύριο μέλημα του ζωγράφου είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού του εικονιζόμενου.

Στην επεξεργασία του θέματος ο Κώστας Ευαγγελάτος χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών. Σινική μελάνη με γραφίδα ή χρωστήρα, κάποιες φορές σε συνδυασμό με την τεχνική της υδατογραφίας ή της τέμπερας. Άλλοτε χρησιμοποιείται στη σχεδίαση το μολύβι, η ζωγραφική με αυγοτέμπερα, με ελαιόχρωμα ή με μικτή τεχνική, όπου συνεργάζονται αρμονικά μελάνια, χρώματα του λαδιού και ακρυλικά. Στις προσωπογραφίες το χρώμα συνήθως έχει επικουρικό ρόλο. Η εικαστική αντίληψη του θέματος και ο δυναμισμός του σχεδίου, η καθαρότητα της γραμμής και η ευκρίνεια της μορφής προδίδουν αρετές που προσφέρονται για θεμελίωση υψηλής ποιότητας έργου. Είναι πραγματικά ευχάριστη η διαπίστωση ότι ορισμένες προσωπογραφίες στο σύνολό τους προσεγγίζουν βαθμούς υψηλής εκφραστικής δύναμης και τελειότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει γενικά τη δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου είναι η πολλαπλότητα μέσων και τρόπων έκφρασης, η μεθοδικότητα στην ανίχνευση του πραγματικού και η επιλεκτικότητα στην απόδοση του ιδεατού.

Νίκος Μοσχονάς

Ιστορικός, κριτικός τέχνης, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


Ο Κώστας Ευαγγελάτος με την ιστορικό τέχνης Διονυσία Γιακουμή

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου 2018.

Επισκέψεις – Ξεναγήσεις: Τετάρτη και Σάββατο από 8.30μμ-10.30μμ.

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη
Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
τηλ: 26710 28501, 6944621286

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης