O Μιχάλης Αρφαράς είναι ένας σύγχρονος, πρωτοποριακός καλλιτέχνης με ρίζες βαθιά ελληνικές. Τα έργα του, αν και πειραματικά, είναι άμεσα επηρεασμένα από τη βυζαντινή αντίληψη της δισδιάστατης και αυτόφωτης εικόνας με κυρίαρχη την ανθρώπινη φιγούρα. Προικισμένος με αστείρευτη φαντασία, δημιουργεί νοηματικά και αισθητικά πυκνούς κόσμους ιδιόμορφης γοητείας. Είναι όμως και βιρτουόζος των εικαστικών τεχνικών. Χρησιμοποιεί με πειστική ελαφρότητα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους τεχνικές, ώστε να ξεχνάει κανείς την πείρα, το ταλέντο και τη δουλειά που απαιτεί η δημιουργία τέτοιων εικόνων. Στο ίδιο έργο συνυπάρχουν το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ και διάφορες χαρακτικές τεχνικές, όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία. Συχνά, οι συνθέσεις του ολοκληρώνονται με έντυπα τυπογραφικά στοιχεία.

Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα που τον χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη χάρισε τον τίτλο στην έκθεση. Τα έργα του εμπεριέχουν το διάλογο ως βασικό υπαρξιακό στοιχείο. Πρόκειται για ένα διάλογο άμεσο, που δημιουργείται μεταξύ των ποικίλων τεχνικών εικαστικής δημιουργίας στο ίδιο έργο. Ο σπουδαιότερος διάλογος όμως αναπτύσσεται μεταξύ της μεταμοντέρνας συνθετικής αντίληψης και της ιστορικής ελληνικής παράδοσης, και χάρη σε αυτόν γεννιέται αυτή η τόσο ιδιαίτερα προσωπική εικαστική γραφή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιχάλης Αρφαράς σπούδασε στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig (Γερμανία). Το 1980 έλαβε το Βραβείο Χαρακτικής της Κάτω Σαξονίας και το 1988 το Βραβείο AICA Ευρώπης. Από το 2006 είναι καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και σε φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο του Χαρακτική και Έντυπη Τέχνη.

Εγκαίνια Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009 στις 8 μ.μ. στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Διάρκεια έκθεσης: 9 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοιχτή για το κοινό: Καθημερινά 9.00-21.00, Σάββατο 9.00-15.00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης