«Ιππείς» του Αριστοφάνη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010, 00:30
«Ιππείς» του Αριστοφάνη
Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Καβάλα
Δευτέρα 16 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Άργους
Τρίτη 17 & Τετάρτη 18 Αυγούστου – Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Σάββατο 21 Αυγούστου – Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας

Η Θεατρική Διαδρομή συνεχίζει με πολύ μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της κατεξοχήν πολιτικής και επίκαιρης κωμωδίας του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΕΙΣ», την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Αυγούστου στο Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας και το Σάββατο 21 Αυγούστου στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας. Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη στους δύο κύριους ρόλους.

Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.

Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.

Το έργο καθαρά πολιτικό καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

«Η παράσταση, χωρίς να υπονομεύσει το χιούμορ και το σατιρικό πνεύμα του έργου, τοποθετεί κατ’ αρχάς τους Ιππείς στο ιστορικό τους πλαίσιο και εξετάζει τις ανάγκες που τους δημιούργησαν, φιλοδοξεί δε να τονίσει τα στοιχεία που καθιστούν την κωμωδία αυτή, ένα πολιτικό έργο επίκαιρο σε κάθε εποχή και ειδικά στις μέρες μας, που η χώρα διέρχεται αυτή την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαΐδης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ……………………………………………………………Κ. Χ. Μύρης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ…………………………………………………Βασίλης Νικολαΐδης
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ……………………………………… Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ…………………………………………………………Αντιγόνη Τσολάκη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………...Χρήστος Παπαδόπουλος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ……………………………………Νίκος Βλασόπουλος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ…………………………………........................................Κώστας Χλίβας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ………………………………………...Σοφία Καραγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ…………………………………..Μανώλης Θεοδωράκης
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ……………………..………….. Κώστας Μπάλλας

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αλλαντοπώλης (Αγοράκριτος)…………………………………….. Παύλος Χαϊκάλης
Παφλαγόνας (Κλέων)………………………………………..………Γιώργος Αρμένης
Α’ Δούλος……………………………………………………..………Σαμψών Φύτρος
Β’ Δούλος………………………………………………………..…… Θύμιος Κούκιος
Δήμος…………………………………………………………… Γιάννης Κοτσαρίνης

ΧΟΡΟΣ Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκαγκάς Θωμάς, Δουδωνής Φοίβος, Θεοδωράκης, Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Μπαλτζής Βιατσεσλάβ Σάββας, Μυλώνης Κωνσταντίνος, Παπαδάτος Δημήτρης, Τοσουνίδης Πρόδρομος, Φάις Αλμπέρτο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010, 04:30