Απάντηση στην κριτική του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα, έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού: «Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΟΠΙ, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς. Το ΥΠΠΟΑ σήμερα, όπως εξάλλου έχει εκφραστεί και από την υπουργό επανειλημμένως -αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- δρα πάντοτε με γνώμονα το όφελος των δημιουργών, οι οποίοι δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες».

Η Επιτροπή «συγκροτείται από έγκριτους και καταξιωμένους νομικούς, και περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το νομικό τμήμα του ΟΠΙ, την ίδια ώρα που η Διοίκηση και η Διεύθυνσή του καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός παρακάμπτεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κατηγορίες αυτές» συνεχίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «αποδεικνύονται, επίσης, εντελώς προσχηματικές, καθώς η νυν Διευθύντρια του ΟΠΙ έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος αντίστοιχης επιτροπής, όταν επανειλημμένως στο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες, των οποίων στόχος είναι η επιστημονική πληρότητα των νομοθετημάτων».

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, ο ΟΠΙ εξέφρασε την αντίδρασή του στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα «παρακάμπτοντας», όπως υποστηρίζει, τον θεσμικό ρόλο του ΟΠΙ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει «τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

Με την ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η στελέχωση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής «έγινε με επιλεκτικό διορισμό συγκεκριμένων μόνο μελών του τμήματος νομοθετικού συντονισμού του ΟΠΙ και με αγνόηση των πλέον γνωστών στο χώρο καθηγητών και καθηγητριών δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης