Τον πολιούχο του, Άγιο Μηνά, γιορτάζει σήμερα το Ηράκλειο, με μία σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
 
Στη θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, οι πολίτες του Ηρακλείου προσκύνησαν την εικόνα του, που κατά την παράδοση έσωσε από σίγουρη σφαγή τους πιστούς, οι οποίοι στον μικρό ναό του Αγίου παρακολουθούσαν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το 1826. Ο Άγιος Μηνάς εμφανίστηκε ως έφιππος και απέτρεψε τη σφαγή, σώζοντας τους πιστούς.
 
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός «σύμβολο πίστης, μαχητικότητας, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας, ο Άγιος Μηνάς έχει συνδεθεί με την ιστορική και κοινωνική πορεία της πόλης μας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι του τόπου μας του εμπιστεύονταν την προστασία του Μεγάλου Κάστρου και τις ελπίδες για την απελευθέρωση του νησιού μας. Και σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, που δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Μηνά ας γίνει αφετηρία για να πλησιάσουμε τον διπλανό μας, δείχνοντάς του έμπρακτα την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον μας».
 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και εφέτος η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και αεροσκάφος F16 της 115 Πτέρυγας Μάχης των Χανίων θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στους χιλιάδες Ηρακλειώτες, οι οποίοι και εφέτος αναμένεται να κατακλύσουν την περιοχή του Καράβολα, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
 
Συγκεκριμένα, ατις 13:30, ένα μαχητικό αεροσκάφος F16 Block+ πρόκειται να πετάξει στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου, από την περιοχή των Λινοπεραμάτων έως την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου. Υπεύθυνος συντονισμού της εορταστικής εκδήλωσης θα είναι ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία Γιώργος Κωστάκης. Στον χώρο της εκδήλωσης, στην περιοχή Καράβολα, θα παραβρίσκεται ο επισμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο πιλότος του μαχητικού F16 που συμμετείχε για πρώτη φορά, το 2014, στον εορτασμό του Αγίου Μηνά μαζί με ομάδα ιπτάμενων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης