Στα εγκαίνια της επανέκθεσης της συλλογής Γεωργίου Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, που πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο υφυπουργός Κώστας Στρατής.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι η επανέκθεση της συλλογής Κατσίγρα σχεδιάστηκε με υποδειγματικό τρόπο και υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται απλώς για μια νέα διευθέτηση των έργων στο χώρο της Πινακοθήκης, αλλά για την υλοποίηση μιας νέας θεωρητικής, αλλά και κοινωνικής και πολιτικής αντίληψης που θέλει τα μουσεία να μη μένουν στα όρια των εγκαταστάσεων και των συλλογών τους, αλλά να συμμετέχουν ενεργά και με εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε ότι η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι «ένα μόνο μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας του Δήμου Λάρισας, έτσι ώστε να αναδειχθεί και να εμπλουτιστεί ο κοινωνικός ρόλος τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας» .

Μεταξύ άλλων ο κ. Στρατής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, μετά την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ και τριετή ορίζοντα υλοποίησης.

Παράλληλα, ο κ. Στρατής ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση καταστημάτων επί της οδού Βενιζέλου για την επέκταση του χώρου του Αρχαίου Θεάτρου, αλλά και για την ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού που βρίσκεται απέναντι από αυτό . Επίσης, τόνισε ότι προχωρά η λειτουργία του Γενί Τζαμί, με τη σύνταξη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λάρισας, ενώ διερευνάται και η απαλλοτρίωση του δεύτερου Αρχαίου Θεάτρου της πόλης, στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται παραστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, η διαχείριση του οποίου έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Λάρισας και η λειτουργία του θα ανατεθεί σε τοπικό φορέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ο οποίος έχει σκοπό την κοινωνική επανένταξη.

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Λάρισας που αφορούν την διασύνδεση και κοινές δράσεις του Διαχρονικού Μουσείου από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης από την πλευρά του δήμο Λάρισας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στρατής αναφέρθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το οποίο στεγάζεται σε μία πυριτιδαποθήκη του 18ου αιώνα, η οποία στα χρόνια της Κατοχής είχε μετατραπεί σε φυλακή.

«Από αυτή τη φυλακή περνούσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πριν οδηγηθούν για εκτέλεση στον γειτονικό λόφο του Μεζούρλου. Στον λόφο όπου στις μέρες μας βρίσκεται το Διαχρονικό Μουσείο. Μια φυλακή από την οποία πέρασε τα χρόνια εκείνα και ο Γεώργιος Κατσίγρας, στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξη της Δημοτικής Πινακοθήκης» είπε ο κ. Στρατής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης