Εκδηλώσεις, προγράμματα, φύση και ξεγνοιασιά στον Πάρνωνα

Το καλοκαίρι ξεκίνησε δυναμικά στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, με ένα μοναδικό φεστιβάλ και πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ και τα πρωτότυπα προγράμματα και εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια συνεχίζονται και μας κρατούν συντροφιά μέχρι το φθινόπωρο. Όλες οι δραστηριότητες υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με την αποκλειστική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μέση του καλοκαιριού… Μουσική, Ευεξία και δραστηριότητες για παιδιά!

Τον Ιούλιο, ακούμε μοναδικές μελωδίες σε μία συναυλία με το Oros Ensemble (16/07) στον προαύλιο χώρο του Ξενώνα Ρούγα της Βαμβακούς και περιπλανιόμαστε σε ένα μουσικό ταξίδι με τους μεγάλους μας συνθέτες από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης (23/07) στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα διαφορετικό μάθημα Yoga στη φύση καλεί όλη την οικογένεια να συμμετέχει (31/07) με τις Μαρία – Άννα Βλάχου και Μαριάνθη Πέππα.

Η Βαμβακού αποκαλύπτεται μέσα από τα μάτια των μικρών επισκεπτών της (16/07) φτιάχνοντας ένα διαφορετικό βιβλίο επισκεπτών με εικόνες, σε ένα πρόγραμμα με τον Γρηγόρη Δουλιώτη, ενώ οι μικροί συμμετέχουν σε βιωματικά παιχνίδια στο κοινωνικό πρόγραμμα αθλητισμού, Futbolnet, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Barca Foundation από την Οργάνωση Γη (17/07).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπαιδευτικά, εικαστικά (23/07), παιχνίδια και κατασκηνωτικά προγράμματα (24/07), με την Αδαμαντία Μαστροκυριακάκη και τον Ευάγγελο Θεοδώρου, αλλά και μία διασκεδαστική παράσταση κουκλοθεάτρου (30/07) με τις Στρίγκλες και τη Χριστίνα Αγγελοπούλου περιμένουν τα παιδιά αυτόν τον Ιούλιο στο χωριό.

Μια ανάσα πριν αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι… ο Πολιτισμός συναντά τη χαρά των παιδιών!

Τον Αύγουστο, ο υπαίθριος κινηματογράφος της Βαμβακούς έρχεται με την προβολή της ταινίας «Η ιερότητα του Βουνού» (06/08), η «Βαμβακού η κυρά, θυμάται, στοχάζεται και περιμένει» σε μία παρουσίαση του θεατρικού έργου της Μάρως Γεώργα με την ηθοποιό, Φλώρα Καλομοίρη (13/08) και μία μουσική περιπλάνηση στου έρωτα και της αγάπης τις μελωδίες έρχεται μέσα από τη φωνή της ξεχωριστής ερμηνεύτριας και ηθοποιού, Αλίνας Κωτσοβούλου, και με τη συνοδεία της πιανίστα, Μάρως Θεοδωράκη (27/08).

Εικαστικά εργαστήρια (06/08) με την Ποτούλα Λαφόγιαννη, θεατρικό παιχνίδι, πικ νικ και μπουγέλα (13/08) με τη Φλώρα Καλομοίρη, εκπαιδευτικά προγράμματα και το ταξίδι της ψηφίδας (20/08) με την Αδαμαντία Μαστροκυριακάκη και κατασκηνωτικά παιχνίδια στη φύση (21/08) με τον Ευάγγελο Θεοδώρου περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες. Λίγο πριν έρθει ο Σεπτέμβριος, ζούμε το καλοκαίρι όπως παλιά (27/08) και γινόμαστε μια μουσική αγκαλιά (28/08) σε δύο μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με την ομάδα Φάλτσο.

Επισκεφθείτε το www.vamvakourevival.org/events και ανακαλύψτε ολόκληρο το πρόγραμμα.

Σας περιμένουμε στη Βαμβακού να τα ζήσουμε όλα αυτά μαζί. Καλό Καλοκαίρι!

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού και τη Vamvakou Revival
 
 Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία και την πορεία του τόπου, δημιουργώντας, το 2018, τον οργανισμό Vamvakou Revival, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια ένα κοινό όραμα που είναι η πλήρης αναζωογόνηση του τόπου, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης