Ένα μεγάλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό πρόγραμμα υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εφέτος στα κυκλαδονήσια. Στο πλαίσιο αυτό, εκθέσεις με μοναδικά και σπάνια αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αλλά και νέες δημιουργίες που συνομιλούν συναρπαστικά με το παρελθόν, υπόσχονται να κάνουν ακόμα περισσότερο αξέχαστες τις διακοπές όσων τα επισκεφτούν.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος στον Πύργο της Τήνου (διάρκεια 13 Ιουλίου ως 14 Οκτωβρίου 2019) και «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» που εγκαινιάζεται στις 14 Ιουλίου στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εξαιρετικά σημαντικές και οι δύο», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Με αφορμή το εύρημα του θολωτού τάφου της Αγίας Θέκλας στην Τήνο πραγματοποιούμε πρώτη φορά έκθεση για μια άγνωστη εποχή των Κυκλάδων, τη μυκηναϊκή εποχή, παρουσιάζοντας σπουδαίο και άγνωστο υλικό», συμπληρώνει. Σπουδαία, όμως, είναι και η έκθεση στο Άνω Κουφονήσι, καθώς «για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως μοναδικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό», προσθέτει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Υπενθυμίζεται ότι η μικρή σήμερα βραχονησίδα του Δασκαλιού αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού της Πρώιμης εποχής του Χαλκού και χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις παγκοσμίως, εντυπωσιάζοντας με την αρχιτεκτονική πρωτο-αστική της διαμόρφωση. Από την άλλη, το δυτικό άκρο της Κέρου υπήρξε μέρος «ιερό», καθώς ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων έφταναν μέχρι εδώ για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων, αγγείων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων. Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και τον Δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) και με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κυκλάδες όμως «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, μας υπενθυμίζει ο έφορος αρχαιοτήτων. Η πολύ επιτυχημένη έκθεση «Vanity» βρίσκεται ανανεωμένη από τον περασμένο Μάιο στην Πομπηία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα «ταξιδέψει» στην Κίνα, όπου θα παραμείνει για περίπου ενάμιση χρόνο. Επίσης, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Scuderie del Quirinale, στη Ρώμη, η έκθεση «Εκρήξεις: Πομπηία και Σαντορίνη», με μοναδικά ευρήματα από το Ακρωτήρι που, όπως είπε ο κ. Αθανασούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, μαζί με τα κορυφαία εκθέματα από την Πομπηία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης