Κ.Α.Σ.: Νέα μελέτη για τη μαρίνα της Ζέας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 07:48
Κ.Α.Σ.: Νέα μελέτη για τη μαρίνα της Ζέας

Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΑΣ κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το 2011, έκριναν ελλιπή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σκαφών στη Μαρίνα Ζέας, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου, η μελέτη κρίθηκε προβληματική και από την προϊστάμενη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ευτυχία Λυγκούρη. Σύμφωνα με δηλώσεις της, η ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ διαπίστωσε ότι πολλά τμήματα της αρχαίας οχύρωσης (Κονώνειο και Θεμιστόκλειο Τείχος), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στους χώρους των εγκαταστάσεων του λιμανιού, δεν διατηρούνται σε καθόλου καλή κατάσταση. «Άλλα τμήματα είναι αφανή, κάποια είναι ορατά αλλά σε ένα περιβάλλον όχι καθαρό και άλλα διατηρούνται σε υπαίθριο χώρο, κάτω από κιγκλιδώματα ή και πίσω από φοίνικες, που εμποδίζουν την ορατότητα», συμπλήρωσε η κ. Λυγκούδη, που πρότεινε να γίνει μια νέα μελέτη, η οποία να αναδεικνύει τις αρχαιότητες αυτές. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η ενοποίηση των πέντε σημαντικότερων περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κατάλληλες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και συντήρηση των μνημείων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά των έργων στη Ζέα, καθώς θεωρούν ότι οι επεκτάσεις που ζητούνται να γίνουν θα μεταμορφώσουν τον λιμένα σε μαρίνα θαλαμηγών. «Οι επεκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ήδη εντατική κατάσταση χρήσεων που έχει δημιουργηθεί με τα αναψυκτήρια, διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό και ιστορικό Πειραιά», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

 «Θα πρέπει τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία να διαμορφώσουν μια πρόταση για όλο τον χώρο», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τοποθέτησή της. «Πρόκειται για μια περιοχή που μπορεί να είναι πρόκληση για το πώς θα την αναδείξει και θα τη διαχειριστεί κανείς», συνέχισε.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατατέθηκε από την «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», την εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή της και έχει μισθωθεί από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα». Η πρώτη μελέτη, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το 2004, ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι πλωτές προβλήτες θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού περίπου κατά το 5%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 07:48