Η κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού, που χάρισε στον Αριστοφάνη το πρώτο βραβείο το 405 π.Χ. στα Λήναια, οι «Βάτραχοι», παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Την παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη και Εβελίνα Παπούλια, παρακολούθησαν την Παρασκευή 9.500 θεατές, ενώ τα εισιτήρια για την παράσταση του Σαββάτου εξαντλήθηκαν άμεσα. Το κοινό που βρέθηκε στην Επίδαυρο διέκοπτε συχνά με χειροκροτήματα τη ροή της παράστασης, ενώ κυριολεκτικά αποθέωσε τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, τους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, που κατέκτησε το βραβείο σε μια εποχή που η Αθήνα ζούσε μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Κακλέας: «Οι «Βάτραχοι» είναι ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία, με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντάει την τραγωδία».

Στο έργο, με έναυσμα τον θάνατο του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη, ο θεός Διόνυσος ξεκινά ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Άδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση: Ποιος από τους δυο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Άδη, για να σώσει την πόλη από τα δεινά της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης