Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στον 6ο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μήνα, που διοργανώνει στην Ουάσιγκτον η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει τίτλο «Philippi, A Landmark of European Heritage» (Φίλιπποι, Ορόσημο της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς) και θα φιλοξενηθεί στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, από τις 3 Μαΐου έως και τη 1 Ιουνίου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή συμπίπτει με την ανακήρυξη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του 2018 ως Έτους Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς και την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε δηλώσεις της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, υπογράμμισε ότι μέσα από δεκατέσσερις πληροφοριακές πινακίδες (φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και χάρτες), οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που αποτέλεσε θέατρο γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιδιαίτερη», επισημαίνει η κ. Δαδάκη, «είναι η σημασία του χώρου ως συμβόλου της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, καθώς σε αυτόν συναντιούνται οι τρεις βασικότεροι άξονές της: ο ελληνικός πολιτισμός, το ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός».

Η έκθεση αποτελεί την κύρια ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα, του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων υπό τον συντονισμό της εκεί αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώνεται κάθε Μάιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 3 Μαΐου παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκου.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard, επιστημονική συζήτηση που θα φωτίσει επιμέρους πτυχές της αρχαίας πόλης κατά την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο των Φιλίππων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης