ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2011, με τη συμμετοχή 200 και πλέον εκπαιδευτικών, στη φιλόξενη αίθουσα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα, η ενημερωτική συνάντηση του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και των εκδόσεων ΖΗΤΗ για τις αλλαγές στην Α’ Λυκείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γόνιμου προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου. Αναλύθηκε ιδιαίτερα το θέμα των ερευνητικών εργασιών στο Λύκειο και από τους εκπαιδευτικούς τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα παιδαγωγικού και επιστημολογικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγράψαμε τις πρώτες διαπιστώσεις του περιοδικού μετά το τέλος της συνάντησης και τις αποστείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας, υπόψη της υπουργού.

Δείτε τα σχετικά άρθρα στην Ελευθεροτυπία και στην Καθημερινή και ακούστε το απόσπασμα από την εκπομπή στον «Αθήνα 9.84» (1.30-1.40)

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2011 η επιστημονική διημερίδα – σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Ντοκιμαντέρ – StoryDoc σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το περιοδικό Νέα Παιδεία, με τίτλο «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο». Συμμετείχαν εισηγητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Μέσα στον Οκτώβριο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Story Doc οι εισηγήσεις. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΤΕΥΧΟΣ 139
Μέσα στον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσει το τεύχος 139 της Νέας Παιδείας. Σας επισυνάπτουμε σε χωριστό αρχείο τα περιεχόμενα. Αποσπάσματα κάποιων από τα κείμενα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του περιοδικού www.neapaideia-glossa.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εργαστήριο Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης διοργανώνει το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Ελληνική γλώσσα και εκπαίδευση». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και 1, 2 Οκτωβρίου 2011, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Δηλώσεις συμμετοχής έως 8 Ιανουαρίου 2011 στην υπερσύνδεση. Πληρ. (γραμματεία) Τηλ. και fax: 2610997685 e-mail: bouzakis@upatras.gr

2η συνάντηση του TedX Academy τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011, στο Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς. Έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι ομιλητές Μεταξύ αυτών, έχουν επιβεβαιώσει ήδη τη συμμετοχή τους ως ομιλητές οι: Larry Keeley, Γιάννης Βαρουφάκης, Πάσχος Μανδραβέλης, Κώστας Αποστολίδης, Στάθης Καλύβας, Σταύρος Μπένος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο www.tedxacademy.com.

Ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του «Φιλολόγου» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας και της Δημιουργικής Γραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Για ένα σχολείο αφοσιωμένων ποιητών», το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. Πληροφορίες για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας (Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίου με τίτλο: «1976-2011: 35 χρόνια από τη Γλωσσοεκπαιδευτική Μεταρρύθμιση», το οποίο θα διεξαχθεί στο Δίον της Πιερίας, 4-6 Νοεμβρίου 2011. Υποβολή περιλήψεων: 5 Οκτωβρίου 2011. Μείωση κόστους συμμετοχής: Εγγραφές: 60 ευρώ (μέχρι 20 Οκτωβρίου 2011), 80 ευρώ (κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου). Φοιτητές: 40 & 60 ευρώ αντίστοιχα. Δείτε τη σχετική ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.

Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα «Αισχύλος, ο δημιουργός της τραγωδίας και η διαχρονική του επίδραση στην ελληνική και ευρωπαϊκή γραμματεία», Νοέμβριος 2011. Πληρ. τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231, e-mail: p-e-f@otenet.gr, www.p-e-f.gr/.

Το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην αναβάθμιση της διοίκησης στο χώρο της Εκπαίδευσης σε σχέση με τη διαπολιτισμική πραγματικότητα, διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διοίκηση της Εκπαίδευσης και Διαπολιτισμική Πραγματικότητα», στην Πάτρα, από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2011. Πληροφορίες στην υπερσύνδεση και στα e-mail gpant@otenet.gr, georgog@upatras.gr.

Η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, το Παράρτημα Μακεδονίας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Παράρτημα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία», 1-3 Δεκεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πληρ. www.pee.gr, www.uom.gr, E-mail: rantzou@hotmail.com; vpapa@uowm.gr; dbg@uom.gr, τηλέφωνα: 2310-891381, Fax: 2310-891388.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Οι προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό στο σύγχρονο Γυμνάσιο και Λύκειο» στον Πειραιά, 30-31 Μαρτίου 2012. 6 Οκτωβρίου 2011: Ανακοίνωση πρώτης αποδοχής εργασιών, 26 Οκτωβρίου 2011: Κατάθεση ολοκληρωμένων εργασιών. Πληροφορίες για το συνέδριο, τις θεματικές, το κόστος στα: mail@pansmekade.gr www.pansmekade.gr 6978004463, 6974776532.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει την οργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή με θέμα: «Η ποιότητα στην εκπαίδευση: Τάσεις και Προοπτικές», κατά το διάστημα 4 έως 6 Μαΐου 2012 στην Αθήνα (Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική Σχολή). Όσες και όσοι ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στο Συνέδριο με Προφορική ή Αναρτημένη Ανακοίνωση ή Θεματικό Συμπόσιο, θα πρέπει να στείλετε το τελικό κείμενο της ανακοίνωσής σας, το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 σε τρία εκτυπωμένα αντίγραφα και σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail), για να προωθηθεί εγκαίρως στους αρμόδιους κριτές και, εφόσον εγκριθεί, να συμπεριληφθεί στα Πρακτικά (απαραίτητη είναι και η τηλεφωνική επιβεβαίωση της παραλαβής του χειρογράφου στο τηλ. 210 368 8395 και 210 368 8394 στη διεύθυνση: Καθηγητής Α. Τριλιανός, Ιπποκράτους 33, 1ος όροφος, 106 80 Αθήνα, e-mail: ptde2012@gmail.com Πληρ. www.primedu.uoa.gr.

Το 30ο παγκόσμιο Συνέδριο της ISME (International Society for Music Education) με θέμα: «Music Paedeia: from ancient Greek philosophers towards global music communities» (Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους προς τις Παγκόσμιες Μουσικές Κοινότητες) θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15-20 Ιουλίου του 2012. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση. Πληροφορίες στην υπερσύνδεση και στα τηλ. 6939560404, info@eeme.gr, fax 2310 858658

Η ΕΡΤ και το StoryDoc οργανώνουν 5ήμερο Σεμινάριο-Εργαστήριο παραγωγής Ντοκιμαντέρ στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2011 και ώρες 9.30 -21.00. Στις τρεiς πρώτες ημέρες (28,29,30 Νοεμβρίου) διεξάγεται διεθνές σεμινάριο με διαλέξεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αφιερώματα και προβολές. Στις δύο τελευταίες ημέρες, 1 και 2 Δεκεμβρίου, διεξάγεται εργαστήριο, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν και αναπτύσσουν την ιδέα τους για ντοκιμαντέρ σε μικρές ομάδες. Γίνεται επεξεργασία για την τελική διατύπωση της ιδέας, τεχνικές παρουσίασης, σχολιασμός και επεξεργασία του οπτικού υλικού και του τρέιλερ (εάν υπάρχει). Δηλώσεις συμμετοχής με email lampidou@storydoc.gr έως 10 Νοεμβρίου 2011. Όροι συμμετοχής, προγράμματα, διδάσκοντες στη σχετική ιστοσελίδα.

Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα φιλοξενήσει και φέτος τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων 4ωρης, 6ωρης και 8ωρης διάρκειας «Στους καθρέφτες της Ελένης». Τα εργαστήρια (σκηνοθεσίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας, κινησιολογίας, μουσικής διδασκαλίας του Χορού και κατασκευής προσωπείου) απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε οποιονδήποτε δουλεύει με νεανικές θεατρικές ομάδες και ενδιαφέρεται για το αρχαίο δράμα. Τα εργαστήρια θα διεξάγονται Σάββατο πρωί κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012. Πληροφορίες στο merkouri.agd@gmail.com.

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς βιωματικά εργαστήρια-σεμινάρια από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2011. Πλήρες πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Πληροφορίες στο 6972863363.

Η Στοά του Βιβλίου διοργανώνει τον 15ο κύκλο μαθημάτων (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011). Πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής στη σχετική ιστοσελίδα.

Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο ΕΚΕΜΕΛ, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Θα λειτουργήσουν τμήματα λογοτεχνικής μετάφρασης, εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και έκτακτα σεμινάρια επιμέλειας κειμένων και δημιουργικής γραφής. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210-3639525, 3639520, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΜΕΛ www.ekemel.gr

Το Book Press (Σταδίου 43, Αθήνα) οργανώνει εργαστήρια γραφής και επιμέλειας κειμένων, καθώς και εργαστήρια με θέμα «Μετά την επανάσταση: Συντηρητισμός, Φιλελευθερισμός, Σοσιαλισμός, Αναρχισμός μέσα από το έργο των πρωταγωνιστών τους» και «Συζητώντας με τους κλασικούς πολιτικούς στοχαστές: Από τον Πλάτωνα στον Ρουσσώ». Περισσότερες πληροφορίες στην υπερσύνδεση, στο τηλ. 2103227950 και στο e-mail info@bookpress.gr .

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, με την υποστήριξη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) και τη συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα Μάθηση Βασισμένη στο Παιχνίδι, την Αφήγηση και την Τεχνολογία, σε σύνδεση με το 5ο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο για Μάθηση Βασιζόμενη σε Ψηφιακά Παιχνίδια – 5th European Conference on Games-Based Learning (ECGBL 2011). Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πληρ. ΕΠΙΕΕ, http://www.media.uoa.gr/institute, τηλ. 210 3689413, fax 210 3245246, piakov@media.uoa.gr.

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα γίνουν δεκτά μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2011. Περισσότερες πληροφορίες στην υπερσύνδεση.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού οργανώνει στη Λάρνακα της Κύπρου, σεμινάριο με τίτλο «Διδάσκοντας ελληνικά σε ενηλίκους» από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου 2012. Το σεμινάριο απευθύνεται σε έμπειρους καθηγητές της νέας ελληνικής οι οποίοι διδάσκουν σε μη φυσικούς ομιλητές, και σε εκπαιδευτικούς (φιλολόγους ελληνικής και ξένων φιλολογιών, δάσκαλους, νηπιαγωγούς) που δεν έχουν διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής: 20/12/2011. Πληρ. www.hcc.edu.gr Τηλ: 210 5238149 (9:30-16:30), Fax: 210 8836494, e-mail: vassia@hcc.edu.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας για τις απογευματινές ώρες: 6944 105484.

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής εξ αποστάσεως εγκαινιάζονται εφέτος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο, στο e-mail seminaria@ekebi.gr ή στο τηλέφωνο 210 9200336.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΕΣ», η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την ομάδα τοιχογράφων Carpe Diem, αναλαμβάνει πρωτοβουλία εικαστικής παρέμβασης, με δημόσια τοιχογραφία – ζωγραφική, στα τοιχία της γέφυρας που συνδέει την Πατησίων με την Αχαρνών στο ύψος του σταθμού ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος. Η εικαστική παρέμβαση στην γέφυρα Σαρανταπόρου θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011 (10:00 -22:00), με τη συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, ομάδων νέων καλλιτεχνών και μεμονωμένων νέων καλλιτεχνών. Η τοιχογραφία θα έχει ως θέμα το “Ποδήλατο”. Πρόσκληση συμμετοχής του κοινού και πληροφορίες στην ιστοσελίδα.

Νέα «ηλεκτρονική πύλη» (portal) για τη στήριξη των διαδικασιών προσαρμογής στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων: Η πύλη χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για την απόκτηση πρόσβασης σε διάφορες πληροφορίες σχετικές με το ΕΠΕΠ και την εφαρμογή του σε όλη την Ευρώπη. Παρέχει παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές βασικών εκπαιδευτικών στοιχείων, προσαρμοσμένων στο ΕΠΕΠ, τα οποία αναπτύχτηκαν και συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «EQF Predict». Παράλληλα, η ηλεκτρονική πύλη στη διεύθυνση www.eqf-support.eu., μέσω των υπηρεσιών που παρέχει, (φόρουμ στήριξης διαδικασιών προσαρμογής) αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μεταξύ των εκπαιδευτών, των παρόχων και γενικότερα των στελεχών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και των δημοσίων φορέων και ευρύτερα των σχετικών κέντρων λήψης αποφάσεων. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, σχετικές με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και με τα Εθνικά και Κλαδικά Πλαίσια Προσόντων που αναπτύσσονται.

• Το Ίδρυμα Λασκαρίδου οργανώνει σειρά προγραμμάτων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ποικίλα θέματα
, π.χ. α) η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, η περιπέτεια της γραφής, το δωδεκάθεο, γνωριμία με τα μουσικά όργανα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και τα δάση, μικροί δημοσιογράφοι κ.λπ. για την πρωτοβάθμια, β) το τραγούδι των άστρων, η γεωμετρία στην τέχνη και την επιστήμη, παραγωγή προφορικού και γραπτού κειμένου, το θέατρο στην παραβατική κοινωνία, οι αρχαίες τραγωδίες: εργαλείο σκέψης και προβληματισμού για το σύγχρονο άνθρωπο, από τον Μπετόβεν στον Μάικλ Τζάκσον, εργαστήριο δημιουργικής γραφής κ.λπ. για τη δευτεροβάθμια. Τις δράσεις συντονίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί. Αιτήσεις συμμετοχής: από τις 21 Οκτωβρίου 2011. Πληρ. Κ. Κυπαρίσση info@laskaridou.gr. Πλήρες πρόγραμμα των προγραμμάτων στην υπερσύνδεση.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης