Διαλέξεις για τα 700 χρόνια από τη Μάχη του Κηφισού, κατά την οποία η Καταλανο-αραγωνική Εταιρεία νίκησε τα στρατεύματα του τελευταίου φράγκου δούκα των Αθηνών, Βάλθερου Βριενίου, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα (Μητρόπολεως 23, Σύνταγμα).

Η νίκη των Καταλωνών και Αραγωνέζων στη μάχη που έγινε στις 15 Μαρτίου 1311, πιθανότατα κοντά στον Αλμυρό της Θεσσαλίας, έθεσε τέλος στη νομαδική ζωή τους και τους επέτρεψε να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος που διήρκεσε έως το 1388.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτόν τον κύκλο διαλέξεων, Έλληνες ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, ερευνητές και ιστορικοί θα κάνουν μια εκτίμηση κι έναν απολογισμό του περάσματος και της εγκατάστασης των αλμογαβαρικών στρατευμάτων σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.

Η είσοδος στις διαλέξεις, που θα ξεκινούν στις 19.30, είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει οριστεί ως εξής:

Στις 14 Μαρτίου θα μιλήσει η κα Μαρία Δούρου-Ηλιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Μέσων και Νεοτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τίτλος της διάλεξης είναι «Οι Καταλανοί του Δουκάτου των Αθηνών και οι σχέσεις τους με τους Φράγκους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 21 Μαρτίου, ο κ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτων, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης των Προπυλαίων, θα μιλήσει για «Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου στο στέμμα της Αραγωνίας».

Στις 28 Μαρτίου, ο κ. Νίκος Κοντογιάννης, δρ Αρχαιολογίας στην 23η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Οι Καταλανοί στη Βοιωτία: το κάστρο της Λειβαδιάς».

Στις 4 Απριλίου, η κα Χρύσα Μαλτέζου, διευθύντρια του Βυζαντινού Ινστιτούτου της Βενετίας, θα μιλήσει για «Το αρχείο της Βενετίας – δεξαμενή γνώσεων για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα».

Τέλος, στις 11 Απριλίου, η κα Κυριακή Πετράκου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η καταλανική παρουσία στο ελληνικό θέατρο».

   

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης