Κινεζική Πρωτοχρονιά – Η πιο εντυπωσιακή γιορτή στον κόσμο!

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, 16:12
Κινεζική Πρωτοχρονιά – Η πιο εντυπωσιακή γιορτή στον κόσμο!

Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινεζική διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινεζική Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2020 γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Αρουραίου ή το έτος 4712 ή 4713 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Αρουραίου, που είναι το σύμβολο της σοφίας στην κινέζικη κουλτούρα, θα είναι στην ζωή τους έξυπνοι, γοητευτικοί, γρήγοροι στις αποφάσεις, πρακτικοί, φιλόδοξοι, οικονόμοι και με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Αντίθετα όσοι γεννηθούν τον ίδιο χρόνο, ενδέχεται να είναι δειλοί, πεισματάρηδες, ύπουλοι, άπληστοι, διψασμένοι για εξουσία, φλύαροι και κουτσομπόληδες.

Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).

Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (2 Μαρτίου το 2018) Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.

Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.

Δείτε το βίντεο:


Οι επόμενοι εορτασμοί

2021: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Βοδιού)

2022: 1 Φεβρουαρίου (Έτος της Τίγρης)

2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)

2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)

2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)

2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, 16:12