Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Djupid
Μεταφρασμένος Τίτλος: The Deep

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σώμα του αψήφησε το κρύο
Το μυαλό του, τον θάνατο…

Ο Γκούλι είναι ένας απολύτως φυσιολογικός άνθρωπος που ζει σε μια ήρεμη πόλη της νότιας Ισλανδίας. Η ζωή κυλά αργά σε ένα τόσο μικρό μέρος χωρίς κάτι ιδιαίτερο να συμβαίνει, εκτός ίσως από τα ξεσπάσματα της φύσης, όπως η έκρηξη ηφαιστείου που ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το 1973. Έντεκα χρόνια μετά κάτι καινούριο θα αναστατώσει τη ζωή τους.

Ένα βράδυ ο Γκούλι θα βγει με το αλιευτικό σκάφος και τους συναδέλφους του για ψάρεμα. Η κακοκαιρία όμως θα ανατρέψει το μικρό σκάφος με αποτέλεσμα οι φίλοι του να χάσουν τη ζωή τους και ο ίδιος να βρεθεί για 6 ώρες μέσα στην παγωμένη θάλασσα, προσπαθώντας να σωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ όμως η επιστροφή του πίσω στην πόλη, φαίνεται να είναι το τέλος της ταλαιπωρίας του, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολλοί απορούν πως κατάφερε να αντέξει σε θερμοκρασίες που ένας απλός άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο για 20 λεπτά. Άλλοι τον θεωρούν ήρωα. Και άλλοι αναρωτιούνται γιατί αυτός και όχι οι δικοί τους άνθρωποι.

Μια συναρπαστική ταινία από τον σκηνοθέτη που μας χάρισε το «2 Guns», Μπαλτασάρ Κορμακούρ, βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1984 στην περιοχή Westman Islands με πρωταγωνιστή τον Γκούλι (Gudlaugur Fridthorsson) και συγκλόνισαν τους κατοίκους της πόλης αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η Πραγματικότητα
Στις 11 Μαρτίου του 1984 ένα μικρό αλιευτικό σκάφος ανετράπη, περίπου 3,5 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Νήσων Westman. Οι δύο από τους πέντε ψαράδες που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους, πέθαναν σχεδόν ακαριαία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις με μεγάλη προσπάθεια, κατάφεραν να κρατηθούν στο κατάστρωμα του πλοίου για 45 λεπτά μέχρι που το πλοίο βυθίστηκε και αναγκάστηκαν να πέσουν στην θάλασσα.

Μετά την πτώση τους στο νερό, ο 23χρονος τότε Gudlaugur Fridthorsson ή αλλιώς Gulli (Γκούλι) βγάζοντας την στολή του και τα παπούτσια του για να μην τον βαραίνουν, κατάφερε να παραμείνει ζωντανός για περίπου 6 ώρες μέσα στη θάλασσα, κολυμπώντας προς την ακτή. Δυστυχώς οι άλλοι δύο δεν είχαν την ίδια τύχη. Με οδηγό τα φώτα της μικρής πόλης, ο Γκούλι έφτασε μετά από 6 ώρες κοντά στην ακτή για να διαπιστώσει ότι τα βράχια ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα σε συνδυασμό με τα δυνατά κύματα, για να τον αφήσουν να βγει από εκείνο το σημείο στη στεριά. Κολύμπησε λοιπόν πάλι, μέχρι να βρει μια παραλία από την οποία θα μπορούσε να βγει από τη θάλασσα.

Το έδαφος της Ισλανδίας όμως είναι γνωστό για τα βραχώδη πετρώματα του, κυρίως λόγω της ηφαιστιογενούς δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί. Η παραλία λοιπόν που βρήκε ήταν γεμάτη με κοφτερούς βράχους που είχαν δημιουργηθεί από την λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη στην περιοχή το 1973. Χωρίς παπούτσια και με υγρά ρούχα που απορροφούν 20 φορές περισσότερη θερμότητα από το σώμα συγκριτικά με τα στεγνά, περπάτησε για περίπου 3 χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να φτάσει στην πιο κοντινή πόλη.

Η θερμοκρασία στην περιοχή εκείνη την εποχή του χρόνου είναι περίπου -2 με -5 βαθμοί Κελσίου ενώ η θερμοκρασία της θάλασσα είναι 5-6 βαθμοί. Υπολογίζεται, από τα πειράματα που έχουν γίνει με ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει σε τέτοιες θερμοκρασίες περίπου 20 λεπτά μέσα στο παγωμένο νερό. Όταν ο Γκούλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, το θερμόμετρο έδειξε θερμοκρασία σώματος 34 βαθμούς Κελσίου. Κάτω από τους 36 βαθμούς οι σφυγμοί της καρδιάς μειώνονται και ο άνθρωπος έρχεται σε σύγχυση με αποτέλεσμα να βλέπει παραισθήσεις. Αυτό που ακολουθεί είναι ο θάνατος.

Η ιστορία του Γκούλι ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Ακόμα και σήμερα το περιστατικό συζητείται ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους ψαράδες παγκοσμίως, γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς κατάφερε ένας άνθρωπος να επιβιώσει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον. Οι έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι το πάχος που είχε ο Γκούλι παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το πάχος της φώκιας που προστατεύει το ζώο από τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και αυτή είναι και η εξήγηση που δίνει η επιστήμη για τον λόγο που παρέμεινε ζωντανός.
Στα Νησιά Westman πάντως οι κάτοικοι θεωρούν τον Γκούλι ήρωα και προς τιμήν του κάθε χρόνο, μαθητές από το Κολέγιο Navigation κολυμπούν για 6 ώρες, στην θερμαινόμενη πισίνα της πόλης. Ο νικητής του μαραθώνιου κολύμβησης βραβεύεται από τον ίδιο τον Γκούλι.

The Spectacular Now
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ονειρεμένο Τώρα

Η ταινία Ονειρεμένο Τώρα διηγείται την ιστορία αγάπης μεταξύ δύο εφήβων με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Πρόκειται για τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Tim Tharp στη μεγάλη οθόνη με τη βοήθεια των σεναριογράφων του (500) Days of Summer. Ο σκηνοθέτης James Ponsoldt (SMASHED) απεικονίζει την ανασφάλεια και τη σύγχυση που επικρατεί στην εφηβεία, χωρίς, όμως, να πατρονάρει και να επιστρατεύει κλισέ. Οι νεαροί σε ηλικία ηθοποιοί Miles Teller (RABBIT HOLE, DIVERGENT) και Shailene Woodley (THE DESCENDANTS, DIVERGENT) έδειξαν μια σπάνια ωριμότητα και μας χαρίζουν μοναδικές ερμηνείες. Οι δυο τους συνεργάζονται άψογα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η ταινία εξετάζει με ένα χαλαρό, αστείο, συμπονετικό, αλλά και καυστικό τρόπο τα χρόνια της εφηβείας.

Ο Sutter Keely (Miles Teller) είναι τελειόφοιτος λυκείου, γοητευτικός, ωραιοπαθής και η ψυχή των πάρτι. Εργάζεται σε ένα κατάστημα με αντρικά ρούχα και λατρεύει τη δουλειά του. Πραγματικά δεν ανησυχεί για τίποτα και δεν κάνει κανένα σχέδιο για το μέλλον. Παράλληλα, είναι εκκολαπτόμενος αλκοολικός που δεν αποχωρίζεται με τίποτα το ποτήρι με το ουίσκι. Μετά το χωρισμό με την κοπέλα του, η οποία τον παράτησε, καταφεύγει στο ποτό, μεθάει και ξυπνάει σε ένα ξέφωτο, όπου το πρώτο πράγμα που αντικρίζει, όταν ανοίγει τα μάτια του, είναι η Aimee Finicky (Shailene Woodley). Εκείνη είναι διαφορετική: είναι το “καλό κορίτσι”, διαβάζει βιβλία επιστημονικής φαντασίας λίγο πριν κοιμηθεί και, βέβαια, δεν έχει αγόρι. Παρόλο που η Amy κάνει σχέδια για το μέλλον και ο Sutter εξακολουθεί να ζει την απατηλή ψευδαίσθηση της ζωής του, κατά ένα περίεργο τρόπο, έλκονται μεταξύ τους και παρασύρονται.

Pompeii
Μεταφρασμένος Τίτλος: Φωτιά Πάνω από την Πομπηία

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη καταστροφή, ο Βεζούβιος βρυχάται απειλητικά… Η καυτή λάβα, έτοιμη να καταβροχθίσει μονομιάς οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά της, θα σκεπάσει μια για πάντα τους απαγορευμένους έρωτες και τα αμαρτωλά πάθη μιας πόλης που ξέρει να κρύβει καλά τις πληγές της.
Περιπέτεια, ρομαντισμός και μια φυσική καταστροφή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα συναρπαστική ταινία του Πολ Άντερσον (“Resident Evil”),ο οποίος αυτή τη φορά καταπιάνεται με την καταστροφή της Πομπηίας.

Καμία ελπίδα. Καμία διαφυγή.
Η ιστορία της ταινίας επικεντρώνεται γύρω από έναν Κέλτη μονομάχο, ο οποίος ερωτεύεται μια ευγενή την παραμονή της έκρηξης του Βεζούβιου και ταυτόχρονα ανακαλύπτει την ταυτότητα αυτού που έσφαξε την οικογένειά του πριν από πολλά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετημένη το 79 μ.Χ., η ταινία αφηγείται την ηρωική ιστορία του Μίλο, ενός σκλάβου, ο οποίος επιστρέφει ως αήττητος μονομάχος με σκοπό να σώσει την αληθινή του αγάπη, την Κάσια, την πανέμορφη κόρη ενός πλούσιου εμπόρου, που έχει αρραβωνιαστεί άθελά της ένα διεφθαρμένο Ρωμαίο γερουσιαστή. Μέσα από τα κύματα της λάβας, ο Μίλο πρέπει να σώσει την αγαπημένη του, ενώ γύρω τους η Πομπηία καταρρέει.
Πρωταγωνιστούν οι Κιτ Χάρινγκτον (“Game of Thrones”), Έμιλι Μπράουνινγκ (“The Host”), Τζάρεντ Χάρις (“Sherlock Holmes”), ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Κίφερ Σάδερλαντ (τηλεοπτική σειρά “24”), Κάρι Αν Μος (“Matrix”) και Τζέσικα Λούκας (“Evil Dead”).

Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Ανοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Πολύτιμο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, το οποίο υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία για να διασωθεί και να μοιραστεί με το κοινό δεκαετίες αργότερα. Μεταξύ άλλων εμφανίζεται ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, πλάνα από το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του και τη μεγαλειώδη κηδεία-διαδήλωση, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή και συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς και συναγωνιστές του καταθέτουν τις εμπειρίες τους από τη γνωριμία με τον μεγάλο αυτό αγωνιστή. Μεταξύ αυτών είναι: ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής με την ΕΔΑ και μαζί πήραν μέρος στην τετραήμερη Παγκόσμια Πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον, ο Τάκης Μπενάς που ήταν τότε Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Χορομίδης τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Ανδρέας Μαμωνάς που δεκαεξάχρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης. Αλλά και νεαροί αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και μετέπειτα σημαντικά στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος, καθώς και πολλοί ακόμη που φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Nymphomaniac: Volume II
Μεταφρασμένος Τίτλος: Nymphomaniac: Μέρος Β΄

Το άγριο, αλλά ποιητικό ταξίδι, όπως το αφηγείται η διαγνωσμένη νυμφομανής Τζο, από τη γέννηση της μέχρι σήμερα, σε ηλικία 50 ετών. Ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, βρίσκει τη Τζο χτυπημένη σ’ ένα σοκάκι. Τη μεταφέρει στο διαμέρισμα του, όπου τη φροντίζει και τη ρωτάει για τη ζωή της. Την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται σε 8 κεφάλαια.

Ηθοποιοί: Charlotte Gainsbourg (Joe), Stellan Skarsgård (Seligman), Shia LaBeouf (Jerôme), Christian Slater (πατέρας της Joe), Jamie Bell (K), Uma Thurman (κα H), Willem Dafoe (L), Sophie Kennedy Clark (B), Connie Nielsen (μητέρα της Joe), Udo Kier (σερβιτόρος)

Lustlands

Στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, τέσσερις φίλες, η Τερψιχόρη, η Αφροδίτη, η Αγγελική και η Αννίτα, αφήνουν πίσω τους την πόλη και την ανεργία και βρίσκουν καταφύγιο στο παραθαλάσσιο αγρόκτημα της Τερψιχόρης. Μακριά από την ένταση και τα προβλήματα, οι τέσσερις φίλες αφήνονται στην ραθυμία και τη λαγνεία του καλοκαιριού. Καθώς φίλοι από το παρελθόν εισβάλλουν στη ζωή των κοριτσιών, παιδικοί έρωτες αναζωπυρώνονται, φιλίες δοκιμάζονται και ξεχασμένα μυστικά έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο…

Σκηνοθεσία: Λάκης και Άρης Ιωνάς
Hθοποιοί: Αφροδίτη Ψαρρά, Τερψιχόρη Σαββάλα, Αγγελική Χατζή, Αννίτα Πολυχρόνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης