Minuscule: La Vallee des Fourmis Perdues
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών)

Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών. Ένα φανταστικό ταξίδι με μικροσκοπικούς ήρωες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Trivia
– Τα Τοσοδούλικα ήταν μία μικρού μήκους ταινία, που αργότερα έγινε τηλεοπτική σειρά και ταινία μεγάλου μήκους. Τα σενάρια για τη σειρά και την ταινία ξεκίνησαν ταυτόχρονα. Η σειρά μεταδόθηκε στη Γαλλική τηλεόραση και σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, ενώ στη Γαλλία μόνο έχει πουλήσει περισσότερα από 650,000 DVD. Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 40 χώρες.
– Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η ίδια για την ταινία και τη σειρά. Πρώτα γίνονται τα γυρίσματα των φυσικών τοπίων, κι έπειτα προστίθενται τα έντομα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η προσθήκη γίνεται αργά στη διαδικασία με φωτορεαλιστικό rendering. Τα γυρίσματα των τοπίων έγιναν κυρίως στα Εθνικά πάρκα της Γαλλίας Ecrins και Mercantour.
– Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Ερβέ Λαβαντιέ και ηχογραφήθηκε στα Air Studios του Λονδίνου από μία ορχήστρα 60 μουσικών και υπό την καθοδήγηση του Σερ Άλιστερ Κινγκ. Ο Κινγκ έχει συνθέσει τη μουσική για ταινίες όπως οι Shrek, Οι Κότες Το’Σκασαν και Χάρι Πότερ.
– Οι σκηνές καταδίωξης θυμίζουν αυτές των Μπάστερ Κίτον και Τσάρλι Τσάπλιν. Η ταινία είναι γεμάτη από κινηματογραφικές αναφορές, από το Ψυχώ μέχρι το Star Wars.
– Όλα τα αντικείμενα που εμφανίζονται στην ταινία έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη μόλυνση. Ένα τενεκεδάκι, ένα κουτί από σπίρτα, οδοντογλυφίδες κ.ά. Όλα αυτά τα αντικείμενα ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εκφράσουν οι σεναριογράφοι την οπτική τους για τον καταναλωτισμό και τη μόλυνση.

The Tale of Tales
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Παραμύθι των Παραμυθιών)

Η μεγάλη έκπληξη στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήρθε από το απρόβλεπτο, φαντασμαγορικό, αναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, βασισμένο στις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, που ενέπνευσαν τους αδελφούς Γκριμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν τρία σπουδαία βασίλεια. Σε κάθε ένα από αυτά, οι βασιλείς κινούσαν τα νήματα, παλεύοντας ταυτόχρονα με τους ανομολόγητους πόθους τους.

Η Βασίλισσα του Longtrellis (Σάλμα Χάγεκ) θέλει, πάνω και πέρα από κάθε τι, ένα δικό της παιδί. Μαθαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να μείνει επιτέλους έγκυος είναι να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου τέρατος, παροτρύνει τον Βασιλιά της (Τζον Σ. Ράιλι) να το σκοτώσει για χάρη της. Η επιθυμία της θα γίνει πραγματικότητα, όχι όμως χωρίς το αντίστοιχο τίμημα…

Ο Βασιλιάς του Strongcliff (Βενσάν Κασέλ) από ένα γειτονικό βασίλειο κυβερνάται από την ηδυπάθειά του, παραδομένος στις ανεξέλεγκτες ορμές του. Μία μυστηριώδης φωνή που έρχεται μέσα από ένα σπίτι, θα του τραβήξει την προσοχή, όμως όσο εκείνος ερωτεύεται την γυναίκα που κρύβεται στην άλλη μεριά τουτοίχου, τόσο εκείνη διστάζει να του αποκαλυφθεί. Συμφωνεί μόνο να τον επισκεφθεί ένα βράδυ στο παλάτι. Μόνος της όρος; Όλα τα κεριά να παραμείνουν σβηστά και οι δυο τους να βρεθούν στο απόλυτο σκοτάδι.

Τέλος, ο Βασιλιάς του Highhills (Τόμπι Τζόουνς) αναπτύσσει μια αφύσικη εμμονή με έναν ψύλλο, ο οποίος σιγά-σιγά γιγαντώνεται. Όταν έρθει η στιγμή της επιλογής συζύγου για την όμορφη νεαρή κόρη του, ο Βασιλιάς αποφασίζει να την παντρέψει με όποιον απαντήσει σε ένα ιδιόμορφο γρίφο. Εκείνος, όμως, που απαντά σωστά, σοκάρει με την εμφάνισή του…


Dheepan

(Μεταφρασμένος Τίτλος: Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα)

Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην στρατιώτης των Τίγρεων του Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι, παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν λίγο έξω από το Παρίσι. Πρέπει να χτίσουν μια νέα ζωή μαζί, παρόλο που είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους.


The End of the Tour

(Μεταφρασμένος Τίτλος: Τέλος Διαδρομής)

Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λίπσκι ‘Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace’. Διηγείται την ιστορία της πενθήμερης συνέντευξης που διενήργησε ο ρεπόρτερ (και μυθιστοριογράφος) του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι (Τζέσι Άιζενμπεργκ) στον βραβευμένο μυθιστοριογράφο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας (Τζέισον Σίγκελ), αμέσως μετά την έκδοση του επικού βιβλίου του, ‘Infinite Jest’ το 1996.

Καθώς οι μέρες περνούν, μια περίεργη και έντονη σχέση αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον συγγραφέα. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν πειράγματα, γελούν και αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους – χωρίς ποτέ να προδίδουν κατά πόσο είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, και οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις τους, παρέμειναν για πάντα στο ντουλάπι του Λίπσκι. Οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Λίπσκι με αφορμή την αξέχαστη αυτή συνάντηση, που συνέγραψε μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008.

Οι ερμηνείες του Σίγκελ και του Άιζενμπεργκ ξεχειλίζουν από συναίσθημα. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη με χιούμορ κι ευαισθησία από τον βετεράνο του Sundance, Τζέιμς Πόνσολντ, σε σενάριο του βραβευμένου με Pulitzer, Ντόναλτ Μάργκουλις.

Σύμπτωμα
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Symptom)

Παράλληλα με την έξοδο της ταινίας στην Ταινιοθήκη στις 19 Νοεμβρίου, το Σύμπτωμα κάνει τη διεθνή του πρεμιέρα στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο (20-28/11) στο πρόγραμμα Onde. Ο Άγγελος Φραντζής επιστρέφει στο Φεστιβάλ του Τορίνο καθώς το 2010 το Μέσα στο Δάσος είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

«Το Σύμπτωμα είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος», λέει ο Άγγελος Φραντζής, «…μια ποιητική έρευνα πάνω στην σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Ένα φιλμ φανταστικού κινηματογράφου, με καρδιά μελοδράματος, που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο μιας γυναίκας για να αγγίξει το σύμπτωμα της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και την ηθική.»

Αυτήν την γυναίκα υποδύεται η Κάτια Γκουλιώνη που δίνει στην ταινία μια ξεχωριστή ερμηνεία. Η ίδια λέει για τον ρόλο της: «είναι μια ηρωίδα που πολεμάει κατ’ αρχήν με τον εαυτό της. Με έναν εσωτερικό δαίμονα. Μια γυναίκα που όσο προσπαθεί να ενδυναμώσει την πίστη της στην νίκη του τέρατος, τόσο μοιάζει να το πλησιάζει.»

Το χειμωνιάτικο τοπίο της Αμοργού και της Τήνου αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό της ταινίας με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, που διήρκησαν 7 εβδομάδες, να πραγματοποιείται εκεί. Τον Ιούλιο του 2014 το Σύμπτωμα, συμμετείχε ως work in progress στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και τον Νοέμβριο του 2014 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Το Σύμπτωμα είναι η 4η μεγάλου μήκους ταινία (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο Δάσος) του Άγγελου Φραντζή, ο οποίος αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη νέα του ταινία με τίτλο Virus. Πρόκειται για μία διεθνής συμπαραγωγή (Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία), τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν το χειμώνα του 2016 στην Λετονία και την Ρωσία με πρωταγωνιστές την Κάτια Γκουλιώνη, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και ξένους ηθοποιούς.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής, Σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – Άγγελος Φραντζής, Παραγωγή: Οι κήποι, Φιλμική, 2/35, Παίζουν οι: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαίδης, Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Σκηνικά: Δάφνη Κούτρα, Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης, Μουσική: Coti K.


The Republic

Το The Republic είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ με έντονη δράση και εντυπωσιακό cast.

Το The Republic αποτελεί συμπαραγωγή των ABC Production, Nova, Point Blanc Pictures και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 19 Νοεμβρίου από την Village.

Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που ξεπουλάνε τη χώρα για να πάρουν μίζες, γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking, μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινάει μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα.

Ο Αχιλλέας, πληρώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα, για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν όμως δει κάτι που ξεπερνά τα όρια της ηθικής του, παραιτείται και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα.

Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες μπλέκονται και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα. Όταν όλα γύρω σου καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να σε κρατήσει ζωντανό.


Dan Georgakas. Επαναστάτης της Διασποράς 

Ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του γεννημένου το 1938 Νταν Γεωργακά, Ελληνο-αμερικανού ιστορικού, ποιητή, δοκιμιογράφου, πολιτικού αναλυτή και ακτιβιστή, σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα 


Αϊνστάιν Junior

Ο Ζαν Τομπόρ ιδιόρρυθμος φυσικός επιστήμονας κατασκευάζει ένα ρομπότ που το θέτει στην υπηρεσία της οικογένειάς του. Ο ανταγωνισμός των μελών της οικογένειας να θέσει ο καθένας το ρομπότ στην υπηρεσία του οδηγεί την οικογένεια στον εμφύλιο σπαραγμό, στην αναρχία και την δικτατορία. To ρομπότ αποσυντονίζεται, επαναστατεί και αρχίζει να καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Τελικά ποιος θα νικήσει; Ο δημιουργός ή το δημιούργημά του; 


Επιμέλεια: Νίκος Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης