Κινητήρας Studio

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, 01:32
Κινητήρας Studio
Χορεύοντας το Δεκέμβρη στον Κινητήρα με Γερμανία, Κύπρο και Ισπανία.

Παραστάσεις Χορού

Ο Κινητήρας ανοίγει το Δεκέμβρη τις πόρτες του σε παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες του χορού, οι οποίοι θα διδάξουν και θα δείξουν τη δουλειά τους στο ελληνικό κοινό.

Παράσταση “Ab und zusammen”(«’Άλλοτε μαζί και άλλοτε χώρια»)- UnterwegsTheater Heidelberg.
2-4 Δεκεμβρίου, στις 21.15.

Στιγμές εγγύτητας και απόστασης στην σχέση ενός ζευγαριού, σε διαφορετικούς χώρους μέσα στο χρόνο.
«Εκείνη έτρεχε. Για ποιο λόγο;… Τι κάνει μια γυναίκα να τρέχει; Κατά τη διάρκεια της ημέρας; Μέσα στην πόλη;.. Σε κάνει να μοιάζεις αργοπορημένος. Ότι ξέχασες κάτι. Σαν να πρέπει να πάς σε μια τράπεζα, σε ένα γιατρό ή ένα δικηγόρο. Σαν να μην έχεις αυτοκίνητο. Ονειρέψου πολύ κατά την διάρκεια του πρωινού. Μίλα λίγο. …Σε κάνει να μοιάζεις με κάποιον που ξεγελάστηκε. .. Σε κάνει να μοιάζεις με κάποιον που μόλις του έχουν επιτεθεί.. Σαν να έχεις μόλις δραπετεύσει από την Ανατολή. … Σαν να πήρες μόλις μια γεύση ελευθερίας. Σαν να είδες κάτι που σε έκανε να γυρίσεις πίσω. Σαν να είχες κάποτε μια ιδέα για το τι θέλεις περισσότερο απ’ όλα.

Το τρέξιμο σε κάνει να μοιάζεις σαν να έχασες κάτι. Ή να έκλεψες κάτι. Ή να είπες κάτι. Να είπες ψέματα, … Σε κάνει να δείχνεις σαν να ξέρεις κάτι που δεν γνωρίζει κανένας άλλος. Σαν να είχες κάποτε μια ιδέα για το τι θέλεις περισσότερο απ’ όλα. .. Και το τρέξιμο σε κάνει να δείχνεις καινούριος. ..Το τρέξιμο στο δρόμο σε κάνει να δείχνεις ότι δεν ανήκεις. Σαν να είσαι άνεργος. Μη-Γερμανός. Υποκατάστατο.»*
*Απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Hugo Hamilton «Surrogate City».

Χορογραφία: Jai Gonzales
Χορεύουν και ερμηνεύουν: Ini Dill,Σταύρος Αποστολάτος
Μουσική: David Lang
Παραγωγή: UnterwegsTheater Heidelberg
Διάρκεια:40’
Τιμή εισητηρίου:15€ και 10€(μειωμένο)
UnterwegsTheater

Οι Yolanda Gonzales, Bernhard Fauser και Wal Mayans ίδρυσαν το Unterwegs Theater το 1988 στο Heidelberg της Γερμανίας, αναπτύσσοντας τη δική τους καλλιτεχνική ιδέα στη διαδρομή τους μεταξύ των πεδίων του χορού, των ακροβατικών και της υποκριτικής. Από τότε παράγουν χορευτικές παραστάσεις με πολλή επιτυχία, όπως το “Sensaciones”(1988), το οποίο έκανε παγκόσμια περιοδεία με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε, το “Guell”(1989), το οποίο έλαβε το βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας στο Saitama του Τόκυο, και το “Middle of Nowhere”(1999) που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.
Το 1991, η ομάδα εδραίωσε το φεστιβάλ “DANCE internationally”, ένα ετήσιο event σύγχρονου χορού, το οποίο πραγματοποιείται χάρη στη στήριξη της πόλης του Heidelberg και το οποίο φιλοξενεί καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως William Forsythe, Amanda Miller, Hans van Mannen, Sasha Waltz, Jerome Bell and Xavier Le Roy.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.unterwegstheater.de/index.htm

Yolanda Gonzales
Η Yolanda Gonzales-Cavero έχει εργαστεί επαγγελματικά για πέντε χρόνια ως χορεύτρια με το Εθνικό Θέατρο στη Λίμα του Περού. Έχει ιδρύσει τα Afro-Ballett-Ensemble στο Heidelberg της Γερμανίας, το Consejo Nacional de Danza Peru, συνδεδεμένο με το κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της UNESCO και συν-ιδρύτρια του Unterwegs Theater στο Heidelberg. Από το 1988-1991 έχει εμφανιστεί με το Unterwegs Theater σε Costa Rica, Mexico, Peru, Colombia, Japan, Italy, Deutschland.

Το 2008 εισήγαγε το σενάριο και πρόσφερε την καθοδήγησή της για το πρώτο "Nuit Blanche" στη Λίμα του Περού, σε συνεργασία με το Goethe Institut, τη Γαλλική, Αυστριακή, Ισπανική και Ελβετική Πρεσβεία και το 2009 το δεύτερο "Nuit Blanche" παρουσιάστηκε στη Λίμα. Το 2010 εγκαινίασε το χώρο εκδηλώσεων HebelHalle. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία έντονη ανταλλαγή μεταξύ χορευτών με έδρα την Αθήνα και χορευτών του Unterwegs Theater και με αυτό το residency επιχειρεί σε μία κόμα βαθύτερη ανταλλαγή και συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών χορευτών, ειδικά σε αυτή την περίοδο, η οποί έχει οξύνει τις σχέσεις των δύο αυτών χωρών. Η συνεργάτης με την οποία θα επισκεφτεί την Ελλάδα, είναι η Γερμανίδα συνιδρύτρια του Unterwegs Theater και χορεύτρια Ini Dill, όπως επίσης και ο χορευτής με έδρα την Ελλάδα και μέλος της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα, Σταύρος Αποστολάτος.

*Η Yolanda Gonzales, θα επισκεφτεί τον Κινητήρα από τις 18 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, με σκοπό να προσφέρει ένα σεμινάριο χορογραφίας στα πλαίσια του Kinitiras Choreography Lab - ένα χορογραφικό σεμινάριο 12 εβδομάδων σε επίπεδο MA (Master of Arts) - που πραγματοποιείται στο Κινητήρας studio.

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε
17-18 Δεκεμβρίου, 21.15.
Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε και η Χλόη Μελίδου έρχονται από την Κύπρο για να παρουσιάσουν τα έργα τους:
«Γραμμική Γραφή σκίτσο Β’», της Χλόης Μελίδου

Το έργο παρουσιάστηκε στην πρώτη του μορφή στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου, θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό τον Μάρτιο του 2011.

Προσπάθεια της χορογράφου είναι να τονίσει τον «μινιμαλισμό» στην φόρμα του παραδοσιακού χορού και της παραδοσιακής μουσικής και το στοιχείο της επανάληψης μέσα στην δομή τους. Το παραμύθι είναι ένας φορέας επαναλαμβανόμενων αρχετυπικών μοτίβων , ακριβώς όπως η παραδοσιακή μουσική και ο χορός. Και ναι… ίσως οι μάγισσες και το σκοτεινό μαγεμένο δάσος αντικαταστάθηκαν από διαστημικά τοπία και εξωγήινα όντα, αλλά η χορογράφος θα επιμένει στον παλιό, καλό και γνώριμο της δράκο!

Χορογραφία: Χλόη Μελίδου
Χορεύουν: Χλόη Μελίδου, Μάγια Μηνά
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Κοστούμια: Ατελιέ Παντελής
Σκηνικά/Κατασκευή σκηνικού: Έλενα Κοτασβίλι

Κείμενα: αποσπάσματα από το Κυπριακό παραδοσιακό παραμύθι «Ο Βασιλιάς που είσιεν τρείς γιούες» ( από το βιβλίο Λαϊκές διηγήσεις, Θράκη Αιγαίο Κύπρος, από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών 2004)

Μουσική: Κρουστά από την φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, παραδοσιακή κυπριακή μουσική ( από τη συλλογή «Κύπρος Δημοτική Μουσική» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος).

« Ήταν …Κάθε Φορά». Μέσα από το παραμύθι, την μουσική και την κίνηση, η χορογράφος προσπαθεί να εντοπίσει τις επαναλαμβανόμενες αρχετυπικές εικόνες, (λεκτικές και κινητικές) που μεταλλάσσονται στον χρόνο και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν.
*Τα δυο έργα είναι διάρκειας 25 λεπτών το καθένα και θα παρουσιαστούν και τις δύο βραδιές.
Τιμή εισιτηρίου: €10 και €7

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε
Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε ιδρύθηκε το 1999, μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του 21 έργα, με συμμετοχές στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού αλλά και ανεξάρτητες και άλλες παραγωγές.

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού (2007) όπως και της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου (2004).
Βασικοί συντελεστές της ομάδας από την ίδρυση της είναι η Ρούλα Κλεοβούλου και η Χλόη Μελίδου.

Παρουσίαση της δουλειάς του σεμιναρίου με τον Roberto Olivan “Approach of the performance (creation and vision)” , ανοιχτή στο κοινό.
23 Δεκεμβρίου, 16.00.

Roberto Olivan

Γεννημένος στην Tortosa της Καταλονίας(Ισπανία), ο Roberto Olivan είναι χορογράφος και διευθυντής του καλλιτεχνικού κινήματος ENCLAVE (ENCLAVE ARTS DEL MOVIMENT http://www.enclave.cat/ ).
Ο Roberto ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Θεάτρου στην Βαρκελώνη και συνέχισε στο P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες,Βέλγιο). Χόρεψε σε όλο τον κόσμο με την ομάδα ROSAS (Anne Teresa de Keersmaeker) και δούλεψε με μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στον χώρο των τεχνών, όπως τον θεατρικό διευθυντή και σεναριογράφο Robert Wilson, τον συνθέτη Josse de Pauw και τον ηθοποιό Tom Jansen .

To 2001 δημιούργησε τη δική του ομάδα, την ENCLAVE Dance Company και το 2004 το Deltebre Dansa Festival, το οποίο ξεκίνησε από ένα workshop για να εξελιχθεί σε διεθνούς φήμης φεστιβάλ.
Τα έργα του παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αφού έχει χορογραφήσει για ομάδες χορού όπως επίσης και για χορωδίες, κινηματογράφο, τσίρκο και συμβούλους ηθοποιών.

Έχει διδάξει και έχει δημιουργήσει έργα μεταξύ πολλών για τους: Vertigo Dance Company(Ισραήλ), P.A.R.T.S. (Βέλγιο), SEAD(Αυστρία), Szeged Contemporary Dance Company(Ουγγαρία), Iceland Dance Company(Ισλανδία), The Royal Ballet School of Antwerp (Βέλγιο), Centre National des Arts du Cirque(Γαλλία), Race & Rhythm Space(Ηνωμένο Βασίλειο), Ecole Superiore des Arts du Cirque(Βέλγιο), Τhe Galician Choreographic Centre(Ισπανία), National University of Arts -KNUA( Σεούλ, Νότια Κορέα) και το Ensemble Walpurgis(Βέλγιο).

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Artistic Residency Centre
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Αθήνα 11742
( χάρτης)
Τηλ: 210.9248 328
email:info@kinitiras.com
Facebook: Kinitiras Studio

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, 01:38