«Κοινωνικό Θεατροπωλείο»

«Κοινωνικό Θεατροπωλείο»
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Νέο Υπερώο ΕΜΣ

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», με το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Συλλογή», που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Χατζηιωάννου, στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ, από την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012.

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, θα συνεργαστεί με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».
Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιούς αγαπά και σε ποιούς εναντιώνεται, με ποιούς θα πάει.
Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.
Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.
Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.
Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών.
Σωτήρης Χατζάκης

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η «Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ είναι ένα έργο που σου επιβάλλεται. Οι σκηνικές οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες και οι σχέσεις των ηρώων διαγράφονται με μεγάλη καθαρότητα. Το ίδιο το έργο σε υποχρεώνει να συμμετέχεις σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, κρυφών βλεμμάτων και ειδικότερα όταν οι ηθοποιοί σιωπούν.

Πίσω από τα λόγια κρύβονται νοήματα και το κοινό θα κάνει ένα υπέροχο ταξίδι βλέποντας τις ανθρώπινες σχέσεις να ζωντανεύουν χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική αλήθεια. Ο ίδιος ο συγγραφέας του δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, γιατί, όπως φαίνεται, δεν είναι στις προθέσεις του.

Η άσκηση της εξουσίας αποτυπώνεται έντονα σε όλα τα ζευγάρια που εναλλάσσονται στη σκηνή, όπου το φύλο δεν έχει πια σημασία. Κανένας από τους ήρωες δεν είναι το θύμα και κανένας δεν έχει τύψεις. Ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση σε κάτι που ακόμα και το κοινό δεν θα μάθει ποτέ.

Για τον Πίντερ δεν έχει σημασία ποιο ήταν το παρελθόν ή ποιο θα είναι το μέλλον του ήρωα, αλλά η έκφραση του αληθινού γνήσιου παρόντος του. Η ιστορία των ηρώων ξετυλίγεται μέσα από ένα καθαρά λονδρέζικο χιούμορ, ενώ μεταξύ τους υπάρχει ένα κοινό μυστικό. Είναι συνένοχοι στο υπονοούμενο.
Μαρίνα Χατζηιωάννου


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Χάρης Παπαδόπουλος (Τζέιμς), Γιάννης Καλατζόπουλος (Χάρρυ), Αμαλία Ταταρέα (Στέλλα), Γιάννης Καραμφίλης (Μπιλ)

νέο Υπερώο-Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Σάββατο 28/04/12.Πληροφορίες & κρατήσεις για τις παραστάσεις του "Κοινωνικού Θεατροπωλείου" μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά στα ταμεία του ΚΘΒΕ 2315 200200.

Οι θεατές μπορούν να παραλάβουν το εισιτήριό τους από το ταμείο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο νέο Υπερώο ΕΜΣ) και από το ταμείο της Μονής Λαζαριστών (για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών), έως και μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/4/2012 «ΣΥΛΛΟΓΗ» νέο ΥΠΕΡΩΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 05/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 06/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Απριλίου 2012, 02:54