Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», με το έργο των Εβελίνας Παπούλια και Μαίρης Καλδάρα «Δίψα», που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Εβελίνας Παπούλια, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή), από την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, θα συνεργαστεί με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα:  «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα»,   Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιούς αγαπά και σε ποιούς εναντιώνεται, με ποιούς θα πάει.

Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.

Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.

Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.

Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών.

                                                                                                                                                   Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Η Δίψα των ανθρώπων, η αλαζονεία τους, η επιθυμία τους για αναγνώριση και δόξα, τούς μεταμορφώνει σε «ενεργειακά βαμπίρ». Μπροστά στα θέλω τους, μπορούν να κάνουν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ρουφάνε την ενέργεια των πραγματικά χαρισματικών ανθρώπων, για να παρουσιάζουν τα επιτεύγματα άλλων ως δικά τους. Αν κάποια στιγμή ο δημιουργός γυρίσει την πλάτη του στη δόξα, τότε το σύστημα τον κατατροπώνει.

Ο Χάρρυ Ζαντ είναι ένας ταλαντούχος μουσικός, αλλά με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Όλη του τη ζωή πάλευε να μην ενταχθεί στο σύστημα, αλλά έρχεται η ημέρα που η παλιά του φίλη Τσάστιτη ξαναεμφανίζεται στη ζωή του, αλλαγμένη και πετυχημένη, ως μάνατζερ καλλιτεχνών και όχι μόνο. Μετά από έγκριση του μουσικού παραγωγού Φλάντερς και της Μπλάνστσαρντ που έχει την εταιρεία μάρκετινγκ, ο Χάρρυ ξεκινάει την καριέρα που ονειρευόταν…

Καταλυτικό ρόλο παίζει η εμφάνιση της Γυναίκας χωρίς όνομα που γίνεται η τραγουδίστρια του γκρουπ Zand The Band. Παρόλα αυτά, ο Χάρρυ βιώνει μια εσωτερική μάχη. Η σωματική του ενέργεια ελαττώνεται, οι άμυνές του καταρρέουν. Μάχεται να κρατηθεί. Τα πρόσωπα που τον κυκλώνουν αλλάζουν, μεταμορφώνονται, τον κατατροπώνουν. «Οι άνθρωποι πάντα αλλάζουν. Οι εμπειρίες, τα βιώματα, καθορίζουν το ποιος είσαι… Αξίες; Όλο γι’ αυτές μιλούν οι άνθρωποι. Διατυμπανίζουν πως είναι βαθιά ριζωμένες μέσα τους! Αλλά όλα αλλάζουν και οι αξίες πρώτες-πρώτες.

Ο άνθρωπος είναι το πιο εύπλαστο υλικό. Ανάλογα με τις συνθήκες ζει και επιβιώνει! Προσαρμόζεται και βρίσκει άλλοθι για να συμβιβαστεί. Το ανθρώπινο είδος είναι μαγικό… μπορεί να σε εκπλήξει με τις πράξεις του και τα όριά του. Ανάλογα με τις συνθήκες… Zει και… Αλλάζει. Μα πάνω απ’ όλα αλλάζει για τη δόξα! Οι ακατάπαυστες μεταμορφώσεις της δόξας κάνουν τους ανθρώπους να μεταλλάσσονται για να μπορέσουν να καταπραΰνουν τη δίψα τους για αυτήν»!

Εβελίνα Παπούλια, Μαίρη Καλδάρα

                                                                                                                               

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Εβελίνα Παπούλια

Mapping-σκηνογραφία-φωτισμοί: Στάθης Μήτσιος

Κοστούμια: Έρη Λότου

Μουσική: Zand the Band, Φώτης Παπαθεοδώρου

Sound design: Φώτης Παπαθεοδώρου

Χορογραφία-κίνηση: Εβελίνα Παπούλια, Πόλυ Βόικου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά

Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Απόστολος Ψυχράμης (Χάρρυ Ζαντ), Σοφία Καλπενίδου (Ενέργεια), Πόλυ Βόικου (Τσάστιτη Μαουντρέλ), Εβελίνα Παπούλια (Γυναίκα), Φώτης Παπαθεοδώρου (Τάμερ Φλάντερς).

Ευχαριστούμε θερμά τους: Ι. Μιχαηλίδη, Τ. Χάνο, Α. Πελτέκη, Γ. Ρούφα, Π. Περάκη, Α. Αβραάμ, Α. Κατζίδη, Β. Γεωργιάδου, Α. Μπομποτά, Κ. Μπαλάσκα, Β. Καλογεράτου, Β. Μάγειρο, Ά. Παντελίδου, Μ. Αηδονίδου, Γ. Αθανασίου, Σ. Λαζαρίδου, Χ. Τσάβο, Θ. Κασαπίδη, Α. Δ. Ροροπούλου & Φ. Γεωργακόπουλου για τη συμμετοχή τους στο βίντεο της παράστασης.

Οι φωτογραφίες στο βίντεο της παράστασης είναι των: Μ. Αγριμάκη & Ε. Καλπενίδου (Telitsa)

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή)

Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29/4/2012

 

Πληροφορίες & κρατήσεις για τις παραστάσεις του “Κοινωνικού Θεατροπωλείου” μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά στα ταμεία του ΚΘΒΕ 2315 200200.

Οι θεατές μπορούν να παραλάβουν το εισιτήριό τους από το ταμείο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο νέο Υπερώο ΕΜΣ) και από το ταμείο της Μονής Λαζαριστών (για τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών), έως και μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

27/4/2012

«ΣΥΛΛΟΓΗ»

νέο ΥΠΕΡΩΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ

28/4/2012

«ΣΥΛΛΟΓΗ»

νέο ΥΠΕΡΩΟ

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

27/4/2012

«ΔΙΨΑ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ

28/4/2012

«ΔΙΨΑ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ

29/4/2012

«ΔΙΨΑ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

04/5/2012

«ΔΟΥΛΕΣ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ

05/5/2012

«ΔΟΥΛΕΣ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ

06/5/2012

«ΔΟΥΛΕΣ»

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης