Το αγαπημένο πρόγραμμα παιδιών και νέων, σχεδιασμένο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συνεχίζεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η παραγωγή είναι του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ από 15 Νοεμβρίου 2009 έως 16 Μαΐου 2010 στις 4 το απόγευμα και με εισιτήριο μόνο 2,50 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους, στο κινηματογραφικό στέκι των πιτσιρικάδων της πρωτεύουσας, στο Cine ΦΙΛΙΠ (Θάσου 11 – Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8612476).
Παράλληλα: εργαστήρια, σεμινάρια, μουσική, συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή 11 Απριλίου και ώρα 16:00, τα καλύτερα του Kinderfilmfest, 12 ταινίες μικρού μήκους που έχουν ξεχωρίσει στη γερμανική διοργάνωση «Kinderfilmfest» και έχουν επιλεχθεί από το Φεστιβάλ του Βερολίνου ως οι καλύτερες ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και μυθοπλασίας,
που έχουν λάβει μέρος στη διοργάνωση.

Οι ταινίες…

Οι ήρωες της παντόφλας / Pantoffelhelden, της Susanne Seidel, Γερμανία, 2003, 8, κινούμενο σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ένας βάτραχος ερωτεύεται μια πραγματική καλλονή. Το άσχημο είναι ότι η αγαπημένη του είναι μια κούκλα που δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό πέρα από άχυρα. Όμως στην πιο βαθιά στιγμή της απογοήτευσης, ξαφνικά έρχεται… η άνοιξη!

Το πουλί και ο έλικας / Der Propellervogel, των Jan Locher & Thomas Hinke, Γερμανία, 2005, 5, κινούμενο σχέδιο.

• Βασικά, τα πουλιά κατέχουν δυο πράγματα: το πέταγμα και το κελάηδημα. Όταν ένα πουλί αποφασίζει να πετάξει με τη βοήθεια ενός έλικα, πετά γρηγορότερα από τ’ άλλα, αλλά μένει πολύ πίσω στο κελάηδημα…

Το χαμογελαστό ψάρι / Der lächelnde Fisch, των C. Jay Shih, Alan Tuan, Poliang Lin, Ταϊβάν, 2005, 10΄, κινούμενο σχέδιο.

• Τα ψάρια δε μιλάνε, μερικές φορές, όμως, μπορούν να χαρίσουν στους ανθρώπους μεγάλη χαρά. Αυτό το μικρό πράσινο ψαράκι χαμογελά. Και βοηθά έναν άνθρωπο να απελευθερώσει τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες του.

Διαφορετικότητα / Anders-Artig, της Christina Schindler, Γερμανία, 2001, 7΄, κινούμενο σχέδιο.

• Από την εκκόλαψή τους κιόλας οι χαμαιλέοντες διαπιστώνουν ότι ένας απ’ αυτούς είναι κάπως διαφορετικός. Δεν είναι μόνο ότι το χρώμα του δε μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, αλλά δε συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιποι. Θα χρειαστεί να κάνει μια ηρωική πράξη για να γίνει αποδεκτός από την ομάδα.

Τα Beezes και τα κεράσια / Die Bizzies und die Kirschen, του Grega Mastnak, Σλοβενία, 2003, 5΄, κινούμενο σχέδιο.


• Τα κεράσια, άφταστο όνειρο μικρών και μεγάλων πλασμάτων, κρέμονται ψηλά στις κορυφές του δέντρου. Άλματα, φωνές, προσευχές, κατάρες. Όλα τα δοκιμάζουν προκειμένου να τα φτάσουν. Μέχρι το χυμοκερασένιο φινάλε!

Κάπτεν Bligh / Captain Bligh, του Derek Roczen, Γερμανία, 2003, 4΄, κινούμενο σχέδιο.

• Σαν βλήμα κανονιού δε νιώθεις κι άνετα. Γιατί, ποιος θα ‘θελε να τον χώνουν σε ένα σκοτεινό σωλήνα και να τον εκσφενδονίζουν στον κόσμο με τόσο κρότο; Στην περήφανη φρεγάτα του Κάπτεν Bligh η σιωπηλή υποταγή των βλημάτων τελειώνει και μια εκρηκτική ανταρσία παίρνει το δρόμο της.

Πράσινο / Grün, των Kyne Uhlig, Nikolaus Hillebrand, Γερμανία, 2006, 10΄, κινούμενο σχέδιο.

• Τα μαχαιροπήρουνα είναι λαίμαργα. Το κορίτσι θέλει να ζωγραφίσει μια εικόνα, αλλά ένα αχόρταγο κουτάλι δημιουργεί τεράστια αναταραχή πάνω στο τραπέζι.

Ο Γίγαντας / Der Riese, του Alexander Kott, Ρωσία, 2003, 15΄, μυθοπλασίας.

• Σαν ηλιακό ρολόι στέκεται ο γιγάντιος άντρας στην πλατεία και ρίχνει τη σκιά των ωρών. Αλλά το βράδυ ο ήλιος πέφτει…

Lucia, του Felix Gönnert, Γερμανία, 2003, 9΄, κινούμενο σχέδιο.

• Ενώ περιπλανιέται στο νοσοκομείο τη νύχτα, η Lucia ανακαλύπτει πολλές ακτινογραφίες. Η εικόνα ενός κρανίου πυροδοτεί τη φαντασία της και σε λίγο, το όνειρο και η πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν …

Η βροχή / Rain is Falling, του Holger Ernst, Γερμανία, 2004, 15΄, μυθοπλασίας.

• Μετά από μεγάλη ξηρασία, πέφτει υγρή ζωή από τον ουρανό. Ένα μικρό κορίτσι πρέπει να περιποιηθεί την άρρωστη μητέρα του και το νερό παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό.

Ώρα αιχμής / Hochbetrieb, του Andreas Krein, Γερμανία, 2003, 6΄, μυθοπλασίας – κινούμενο σχέδιο.

• Στο εργοτάξιο ενός ουρανοξύστη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Αντί να απολαύσουν την ηρεμία του πρωινού διαλείμματος, οι εργάτες πρέπει να ακροβατούν ανάμεσα σε πεινασμένα βατράχια που πηδούν αμέριμνα. Μια ταινία για όσους δεν έχουν υψοφοβία.

Άνεμος / Vent, του Erik van Schaaik, Ολλανδία, 2004, 5΄, κινούμενο σχέδιο.
• Ο αέρας λυσσομανάει. Μπορεί κάποιος, παρακαλώ, να κλείσει το παράθυρο;

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 Ειδικό Βραβείο από τη γερμανική οργάνωση για τα παιδιά «Kinderhilfswerkes» για την ταινία «Το χαμογελαστό ψάρι / Der lächelnde Fisch», των C. Jay Shih, Alan Tuan, Poliang Lin, 2006.
 Ειδικό Βραβείο από τη γερμανική οργάνωση για τα παιδιά «Kinderhilfswerkes» για την ταινία «Lucia», του Felix Gönnert, 2004.
 Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών στην ταινία «Άνεμος / Vent», του Erik van Schaai, 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης