Ο φημισμένος πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη που αναπαριστά την «Έξοδο του Μεσολογγίου» και φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη το 1853, αποτέλεσε έμπνευση για τον 11χρονο Χρήστο Κουλέντζα, μαθητή της Ε’ τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, που κέρδισε ένα από τα τέσσερα βραβεία στο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα ΕΛΤΑ για την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Περίπου 6000 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 15 ετών, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, συμμετείχαν στο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που προκήρυξαν διαδικτυακά τα ΕΛΤΑ τον περασμένο Μάρτιο, με τίτλο: «Παιδί και γραμματόσημο- Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μικρός Χρήστος ζωγραφίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών και είναι μαθητής της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, με δασκάλα του την εικαστικό Λίτα Μαυρογένη. Η αγάπη του για την ιστορία και το ιδιαίτερο ταλέντο που έχει στη ζωγραφική, σε συνδυασμό με την παρότρυνση των γονιών του, τον οδήγησαν να συμμετάσχει στον περσινό διαγωνισμό όντας τότε μαθητής της Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου.

Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια όμορφη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αυτήν τη φορά προτίμησε να ζωγραφίσει την Έξοδο του Μεσολογγίου γιατί τού είχε αρέσει πολύ ο πίνακας που του έδειξε η μητέρα του.

«Μού αρέσει πολύ η ζωγραφική», σημειώνει ο 11χρονος Χρήστος Κουλέντζας και προσθέτει: «Ζωγραφίζω από τότε που ήμουν τεσσάρων ετών και μέχρι σήμερα έκανα πολλά σχεδία και ζωγραφιές. Αυτή την περίοδο, όμως, μού αρέσει να ζωγραφίζω μηχανές και αυτοκίνητα, αλλά στο δωμάτιό μου έχω και ζωγραφιές από τη μυθολογία με τον Ηρακλή και άλλους ήρωες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Χρήστος», τονίζει η μητέρα του Γεωργία Καραγιαννίδου- Κουλέντζα, «έχει μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική και προσπαθούμε να τού την καλλιεργήσουμε όσο μπορούμε. Ομολογώ πως σε αυτό βοήθησε πολύ και η δασκάλα του η κ. Μαυρογένη από την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης. Όταν είδε τον πίνακα, κλείστηκε στο δωμάτιό του και μετά από λίγο είχε έτοιμο το έργο του, σχεδιασμένο πάνω σε μια κόλλα χαρτί Α4. Εκείνο που τον διακρίνει είναι πως έχει πολύ καλή οπτική αντίληψη και μνήμη. Στείλαμε τη ζωγραφιά ηλεκτρονικά και στη συνέχεια ταχυδρομικά και πριν από λίγες εβδομάδες μας ενημέρωσαν για τα τελικά αποτελέσματα. Η χαρά του είναι μεγάλη και τώρα περιμένουμε να δούμε τη ζωγραφιά του αποτυπωμένη πάνω σε ένα γραμματόσημο, που όπως μάθαμε πρέπει ήδη να κυκλοφόρησε».

Συνολικά, ο ΕΛΤΑ ανάδειξε τέσσερις νικητές. Πρόκειται για τα έργα:

   *Ηλικιακή κατηγορία 7-10

   «Η έξοδος του Μεσολογγίου» του Χρήστου Κουλέντζα

   -«Γυναίκες στην Επανάσταση» της Κατερίνας Δημητριάδη

   *Ηλικιακή κατηγορία 11-15

   -«Κρυφό Σχολείο» της Γαβριέλας Βραχνού

   -«Ήρωες» του Σωτήρη Ρόζη

 Η πρωτότυπη σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε με τα έργα των παιδιών θα «ταξιδεύσει» την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ για τον επόμενο χρόνο, θα εμπλουτίσει τις συλλογές των φιλοτελιστών και θα μείνει για πάντα στην πλούσια φιλοτελική ιστορία.

 Τα αποτελέσματα του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής, με όλα τα έργα που διακρίθηκαν, είναι διαθέσιμα στο: https://1821.elta.gr και στην παρουσίαση στο https://www.youtube.com/watch?v=Tr0pJ3FP6D0.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης