Με πρώτο σταθμό το Μουσείο της Ακρόπολης και επόμενο την Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.

Με κεντρικούς άξονες την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, το πολύ σημαντικό συνέδριο, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί συνέχεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών που έγινε πέρυσι στη Σεούλ. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν από αύριο στην Ολυμπία (στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ), όπου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για την τόσο σημαντική προσπάθεια, η οποία καταγράφεται στο συγκεκριμένο συνέδριο, από τις εργασίες του οποίου είμαι βέβαιος ότι θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τα θέματα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Ένα θέμα που αφορά και την Ελλάδα, αλλά δεν είναι ελληνικό θέμα. Είναι βαθύτατα οικουμενικό, είναι το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που στον πυρήνα του είναι ανθρωπιστικό γιατί ακριβώς αφορά τον οικουμενικό πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον προβληματισμό και τις σκέψεις που θα ανταλλάξετε θα υπάρξουν εξαιρετικής σημασίας επιστημονικά συμπεράσματα και για το συγκεκριμένο θέμα». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας Άγιος ταξιδεύει», που πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης