Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν στον αρχαιολογικό χώρο Ζωμίνθου στην Κρήτη λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού.

Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την ΕΦ.Α. Ρεθύμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας διαπιστώθηκαν ζημιές σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (σ.σ.: συνολικά ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο υπ’ αριθμόν 50, οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν υπό το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης, μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχτεί μία επιμήκης τομή με άξονα Α προς Δ και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη, στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα.

Το Σάββατο, τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και η αν. γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εφορείας και τη διευθύντρια της ανασκαφής, αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης