Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), χωρίς εκθέματα προς το παρόν, άνοιξε για λίγες ώρες το Σάββατο στους δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμβολική συμμετοχή του ΕΜΣΤ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου). Στο τέλος του 2015 αναμένει την παράδοση του κτιρίου στο κοινό ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ο Ν.Ξυδάκης, στο περιθώριο της ξενάγησης, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή του να επανενεργοποιήσει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης, Κρατικού και Μακεδονικού, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία δημοσιογραφική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, όταν ακόμα το κτίριο ήταν σε φάση εργοταξίου.

Ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε σήμερα τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΜΣΤ. «Το κτίριο δεν θα υπήρχε αν δεν είχε γεννηθεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, όπως της Άννας Καφέτση και πολλών ανθρώπων που πέρασαν από το ΔΣ του ΕΜΣΤ, συλλέκτες, δωρητές έργων τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιμελητές εκθέσεων, το προσωπικό του Μουσείου, και πολλούς ακόμα που έχουν προσφέρει για να είμαστε σε αυτό το φωτεινό περιβάλλον» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα κτίριο – συναρπαστικό φάντασμα, που η κατασκευή του ξεκίνησε πριν 11 χρόνια κι αφού στεγάστηκε στα υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής και του Ωδείου Αθηνών, επιστρέφει τώρα στο Φιξ, ένα πολύ κομψό και επιβλητικό τοπόσημο της Αθήνας. Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να το δει το κοινό, όπως επίσης σύντομα θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για να αποκτήσει διευθυντή το καινούργιο Μουσείο» είπε καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Ξυδάκης.

Ένα αποφασιστικό βήμα για το πολύπαθο ΕΜΣΤ έγινε πριν πέντε ημέρες με τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων από το Ωδείο Αθηνών. «Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό ψυχολογικά για τους εργαζόμενους του μουσείου» τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά.

Για να λειτουργήσει το καινούργιο σπίτι του ΕΜΣΤ πρέπει να ολοκληρωθεί η οριστική παραλαβή του κτιρίου -έχουν παραδοθεί μόνον ο πρώτος όροφος και ο ημιόροφος- και να προχωρήσουν σε περίπου 50 προσλήψεις προσωπικού, καθώς προς στιγμήν απασχολούνται μόνον 14 εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο 18.142 τμ, όπου στα 7.500 τμ θα εκτίθενται οι μόνιμες συλλογές και οι περιοδικές εκθέσεις. «Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα “θηρίο” που δεν θα μπορούσε να έχει ανοίξει τις πόρτες του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αν δεν είχε ξεκινήσει από το πείσμα και το όραμα κάποιων ανθρώπων και κυρίως της προκατόχου μου κ. Άννας Καφέτση» ανέφερε η Κατερίνα Κοσκινά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης