Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Το kyklos ensemble αποτελείται από εξέχοντες Έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της τέχνης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του kyklos ensemble. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης και όχι από την επιδίωξη του κέρδους.

Αποστολή του Κyklos ensemble είναι να:

• παρουσιάζει έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της κλασικής και σύγχρονης μουσικής
• συνεργάζεται με το σύνολο των Τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά κτλ) και των Επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική κτλ)
• προβάλει και αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων συνθετών, παλιότερων και νεότερων
• παρουσιάζει όπερες σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου
• προωθεί την νέα καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της ανάθεσης νέων έργων σε νέους συνθέτες
• εκπαιδεύει νέους μουσικούς μέσω σεμιναρίων, master classes, ανοιχτών δοκιμών και συναυλιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς άξιων μουσικών
• οργανώνει τακτικά συναυλίες με κοινωνικό – περιβαλλοντικό προσανατολισμό σε φυλακές, γηροκομεία, ορφανοτροφεία ακόμα και κατ’ οίκον, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις
• οργανώνει συναυλίες με την σύμπραξη άνεργων μουσικών
• οργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύμπραξη της κλασικής με την παραδοσιακή μουσική
• επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην επαρχία και το εξωτερικό
• προσφέρει τις συναυλίες του με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών, το φοιτητικό εισιτήριο θα είναι στην τιμή των 2 ευρώ, ενώ το κανονικό στα 10 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έδρα του kyklos ensemble είναι το εμβληματικό Bauhaus κτίριο του Ωδείου Αθηνών – σύμβολο του ελληνικού μοντερνισμού – του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, στην οδό Ρηγίλλης στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, το kyklos ensemble έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Κακογιάννη κτλ.

Γενικός διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ διευθυντής παραγωγής ο σχεδιαστής ήχου Άγης Γυφτόπουλος.

Το kyklos ensemble είναι κομμάτι της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Τέχνης, της οποίας ισότιμα και ιδρυτικά μέλη είναι οι: Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά – γενική διεύθυνση), Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Σίμος Παπάνας (βιολί), Βασίλης Λύκος (τσέλο), Τάκης Καπογιάννης (κοντραμπάσο), Μαριλλένα Δωρή (φλάουτο), Μάριος Αργυρός (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Γεώργιος Φαρούγγιας (φαγκότο), Κώστας Σίσκος (κόρνο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Αντρέας Θεοδώρου (τρομπόνι), Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο), Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο), Μαρία Μπιλντέα (άρπα), Γιώργος Κουμεντάκης (καλλιτεχνική διεύθυνση), Άγης Γυφτόπουλος (διεύθυνση παραγωγής).

Το kyklos ensemble θα συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενο των εκάστοτε συναυλιών. Εντούτοις στις τρεις πρώτες συναυλίες του συνόλου δεν θα υπάρχει μαέστρος, μιας και στόχος είναι να αναδυχθεί το καλλιτεχνικό στίγμα του συνόλου μέσα από την σύνθεση των διαφορετικών μουσικών προσωπικοτήτων των μελών του.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το kyklos ensemble θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό του για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Για τους προσεχείς μήνες το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

10 & 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
Χρώμα και Ρυθμός μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών
Το νεοσύστατο μουσικό σύνολο μουσικής δωματίου Κύκλος, ξεκινά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με δύο ιδιαίτερες συναυλίες με τίτλο Χρώμα και Ρυθμός μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών, στις 10 και 11 Απριλίου 2013.

Θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα των Roussel, Varese, Stravinsky, Prokofiev, Tournier, Shostakovich, Hindemith, τα οποία συνδέθηκαν με την εποχή της αισιοδοξίας, που σήμανε η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

13 & 14 Ιουνίου 2013
Κρουστικές Αποκλίσεις
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών
Στα μέσα Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία του kyklos ensemble με τίτλο «Κρουστικές Αποκλίσεις», στην οποία θα παρουσιαστούν δύο διάσημα έργα για δύο πιάνα και κρουστά: η Σονάτα του Bela Bartok και το Music for a summer evening του George Crumb, Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ του Δημήτρη Δεσύλλα.

31 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2013
Συν ένα – Πλην ένα
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών
Συνθέσεις του 20ου και του 21ου αιώνα, με μεγάλο φάσμα μουσικής γραφής και διαφορετικών ιδιωμάτων, θα παρουσιαστούν με μια ιδιότυπη προσθετική διαδικασία. Η πρώτη από τις δύο συναυλίες θα ξεκινήσει με ένα σόλο και θα καταλήξει σε ένα σύνολο 10 μουσικών, ενώ η δεύτερη θα έχει την αντίστροφη εξέλιξη. Η μουσική αυτή ανατομία επιτρέπει την διαφοροποίηση των αναλογιών, την πύκνωση των υφών και την διαμόρφωση άλλων σχέσεων και μεγεθών μεταξύ των έργων. Θα παρουσιαστούν έργα των Gyorgy Kurtag, Toshio Hosokawa, Sofia Gubaidulina, Σίμου Παπάνα, Μηνά Μπορμπουδάκη, Τrevor Grahl, Morton Feldman, Θανάση Δεληγιάννη και Γιώργου Κουμεντάκη.

Αύγουστος 2013
Astor Piazzola για 12
Σε τρία καλοκαιρινά φεστιβάλ εκτός Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Το πρόγραμμα «Astor Piazzola για 12» θα παρουσιαστεί εκτός Αθηνών σε μέρη που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Θα παρουσιαστούν 16 κομμάτια του Astor Piazzola, διασκευασμένα από τον Νίκο Πλατύραχο για σύνολο 12 μουσικών, τα οποία δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο έργο του διάσημου Αργεντινού συνθέτη, αναδεικνύοντας τις σολιστικές ικανότητες των μουσικών του συνόλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης