Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Με έναν ρόλο ζωής, αυτόν της βουλιμικής γιαγιάς στη μαύρη κωμωδία «La Nonna» του Ρομπέρτο Κόσσα επιστρέφει ο καταπληκτικός Δημήτρης Πιατάς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκηνή του Θεάτρου Ακάδημος ο Δημήτρης Πιατάς μεταμορφώνεται σε αδηφάγο εκατοντάχρονη γιαγιά, που κατασπαράσσει κυριολεκτικά τον πενιχρό προϋπολογισμό της οικογένειας της, σε καιρό κρίσης και δίνει το ρυθμό σε μια απολαυστική κωμωδία υπό τους ήχους του μπαντονεόν.

Ενώ όλοι αγωνιούν για το αν θα τα βγάλουν πέρα εκείνη ζητά σοκολάτες και γλυκοπατάτες και σαν θηλυκός Γαργαντούα καταβροχθίζει με απληστία ότι βρει μπροστά της. Ο τραγελαφικός και υποχθόνιος, δύσκολος ρόλος της Nonna του ταιριάζει απόλυτα κι αυτό φάνηκε από το πρώτο κιόλας ανέβασμα της παράστασης.

Με σύμμαχο το αστείρευτο ταλέντο του παρασύρει τους πάντες σε ένα ατελείωτο σκηνικό παιχνίδι που άλλοτε προκαλεί το γέλιο κι άλλοτε τον προβληματισμό. Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι συνέπειες της απληστίας όσο περιορισμένα κι αν είναι τα όρια ανοχής του ανθρώπου ο Αργεντίνος συγγραφέας έχει βρει τον τρόπο να μιλήσει γι’ αυτά ξετυλίγοντας τα μοτίβα ενός βουλιμικού πάθους με χιούμορ και σπαραξικάρδια ευρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτό το ανανεωμένο ανέβασμα του επίκαιρου έργου που έχει την υπογραφή του Δημήτρη Πιατά στη σκηνοθεσία, κυριαρχεί η ζωντανή ερμηνεία του τάνγκο δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της παράστασης. Οι μελωδίες του μπαντονεόν είναι αυτές που οδήγησαν τα βήματα των χορευτών στις γειτονιές του περιθωρίου, της φτωχολογιάς, των αποκαρδιωμένων μεταναστών που έφτασαν στην Αρτζεντίνα με το όραμα για ένα καλύτερο αύριο, οι μελωδίες του μπαντονεόν κρατούν αντιστικτικά το ρυθμό της εναλλαγής του τραγικού με το γελοίο σε μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της σεζόν.

Η παράσταση είναι τοποθετημένη στην Αργεντινή της χρεοκοπίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παράσταση μιλάει για την αδηφάγα εξουσία που γιγαντώνεται και συνθλίβει το άτομο ηθικά και κοινωνικά. Με το διαβρωτικό γέλιο της αρχής να μεταλλάσσεται σταδιακά σε πικρό, συγκρατημένο υπομειδίαμα και το κωμικό να παραχωρεί τη θέση του στο τραγικό, η παράσταση καθερφτίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν κόσμο που καταρρέει και μοιάζει πιο οικείος παρά ποτέ.

Συντελεστές:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ελένη Μπογιατζίδου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δημήτρης Πιατάς
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Γιώργος Γαβαλάς
ΚΙΝΗΣΗ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ Φωκάς Ευαγγελινός
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ηρακλής Βαβάτσικας
ΦΩΤΙΣΜΟΙ Σάκης Μπιρμπίλης
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Μάνος Αρβανιτάκης

Στο ρόλο της Νόννα ο Δημήτρης Πιατάς

Πρωταγωνιστούν:
Πάνος Σκουρολιάκος
Λουκία Πιστιόλα
Κλέων Γρηγοριάδης
Κώστας Φλωκατούλας
Χρύσα Βεντούρη
Μαρία Κυριάκη

Μπαντονεόν παίζει ζωντανά ο Ηρακλής Βαβάτσικας.

Θέατρο Ακάδημος

Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας

τηλ. 210 3625119

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη : 20.00

Πέμπτη : 20.00

Παρασκευή : 21.30

Σάββατο : 18.30 (λαική) και 21.30

Κυριακή : 20.00

Tιμές εισιτηρίων :

Γενική είσοδος : €22

Φοιτητικό – λαική : €14

Άνεργοι-Συνταξιούχοι : €12

Ειδική προσφορά κάθε Πέμπτη γενική είσοδος €11

Διάρκεια παράστασης : 120 λεπτά με διάλειμμα.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως 28/4/2013.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης